Apple şarj adaptörü yüzünden ceza yedi

Yayın tarihi: 23 Mart 2021 Salı 8:24 am - Güncelleme: 23 Mart 2021 Salı 8:24 am

Brezilya’nın São Paulo eyaleti, Apple iPhone 12’yi kutusundan çıkardığında bir problemle karşılaştı. Tilt ve MacRumors, tüketici koruma kuruluşu güç adaptörünü iPhone 12 ailesiyle birlikte yollamadığı için Apple’a yaklaşık 10,55 milyon R $ (yaklaşık 1,92 milyon ABD $) para cezası verdiğini bildirdi. 

Tüketici koruma kuruluşu Procon-SP, Apple’a Aralık ayında iddia edilen ihlalden bahsetti. Apple, ise CO2 emisyonlarını ve nadir toprak madenciliğini azaltacağını savunarak çevresel açısını yineleyerek yanıt verdi. Birçok müşterinin halihazırda yedek şarj cihazına sahip olduğu belirtildi. Ancak ajans açıkça bu cevaptan memnun değildi. Procon-SP icra direktörü Fernando Capez, para cezasını verirken Apple’a Brezilya yasalarına saygı duyması gerektiğini söyledi.

şarj adaptörü

Para cezası, yanıltıcı su geçirmezlik iddialarını da kapsıyor. Apple, cihazların uzun süre suya daldırılmaya dayanma yeteneğini öne sürmesine rağmen, garanti kapsamında su hasarı yaşayan iPhone’ları tamir etmeyi reddetti. Apple’dan konuyla ilgili yorum yapması istendi. Şirket, karara itiraz etmeye devam ederse para cezasına da itiraz edebilir.

Para cezası nispeten küçük ve Apple’ın mali durumunu etkilemeyecek. Bununla birlikte, Apple Brezilya’da iPhone satmaya devam etmek istiyorsa bir taviz vermekten başka seçeneği olmayabilir. Diğer şirketler de aynı şekilde baskıya boyun eğmişlerdi. Örneğin Samsung Procon-SP ile bir “hediye” şarj cihazını Galaxy S21 ön siparişleriyle birlikte yollamak için bir anlaşma yaptı. Brezilya, dünyanın en büyük telefon pazarlarından biri. Bu nedenle ülkenin kurallarına meydan okuyan şirketler, dikkatli olmazlarsa satışlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar.

Türkiye’nin deprem riski korkunç seviyelerde: İşte yeni araştırma sonuçları