Apple Qualcomm ’a sağlam bir çalım attı

Yayın tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:40 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:40 pm

Qualcomm ’un, mobil modemlerini kullanmaya “zorladığı” şirketler Qualcomm’u tekelcilikle suçlarken, Apple bu konuda bir adım ileri gidip işlemci devine dava açmıştı.

Ancak Qualcomm ’ın hazırladığı sözleşmeler, mahkemede adil bulunmuş ve Apple’ın savları düşmüştü. Bunun üzerine Qualcomm’dan “yakasını” kurtarmak isteyen Apple kendi işlemcilerini üretmek için arayışa başlamıştı. Şimdi Intel’in hiç yolunda gitmeyen mobil modem işleri artık Apple’ın yönetimine geçiyor.

Intel, mobil işlemci üretmek konusunda geç kaldığını fark edince cep telefonlarında yer almak için mobil modem işlemcisi üretmeye başlamıştı. Ancak Qualcomm’un tüm piyasayası zorlayıcı sözleşmelerle kontrol altına alması nedeniyle telefon üreticilerine modem işlemcisi satmayı başaramadı. Intel’in bu işten zararının milyarlarca dolar olduğu biliniyor.

Apple ise bugün fabrikayı ve diğer altyapıyı satın almak için 1 milyar dolarlık saıtn alma sözleşmesine imza attığını duyurdu. Bir diğer deyişle, Intel’in milyarlarca dolar zarar ettiği mobil modem çipleri, Apple’ın Qualcomm tekelini kırarak milyarlarca dolar kazanç sağlamasına neden olacak.

Satın alma sözleşmesi ise sadece Intel’in akıllı telefon modemlerini içeriyor. Yani Intel hala PC’ler, IoT ve diğer dijital cihazlar için modem işlemcisi üretmeye devam edecek.

Euro 2020 Türkiye’nin grubu takım güçleri

Apple’ın modem işlemci fabrikasını satın alması ise Intel ile aralarında bir süredir devam eden yakınlaşmanın sonucu. Qualcomm ile yasal savaşa giren Apple, kısa süre önce bazı bilgisayarlarında Intel işlemcilerini kullanarak Intel’e Qualcomm ile savaşında destek vermeye başlamıştı.

Intel’in mobil modem çip üretimini satın almasıyla Apple artık iPhone üretiminde kendi üretim oranını artırmış olacak. İlk üç iPhone modelinde Samsung işlemcilerini kullanan Apple, üretim bileşenlerinde başka bir şirkete bağımlı olması nedeniyle üretimde önemil darboğazlar yaşamıştı. Ardından kendi işlemcilerini tasarlayıp üretmeye karar vermiş ve Samsung işlemcilerinden vazgeçmişti.