Apple AppStore’un kurallarını yumuşattı

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2022 Cuma 7:00 am - Güncelleme: 19 Mayıs 2022 Perşembe 12:54 pm

Apple’ın AppStore üzerinde yıllardır uyguladığı katı kurallarının bazılarını yumuşatması, hem geliştiricileri hem kullanıcıları sevindirdi.

Apple için her zaman ilk önceliğin güvenlik olduğu bilinen bir durum. Geliştirilen iOS sisteminin, en büyük rakibi olan Android’e karşı en önemli avantajı da bu. İşte bu nedenle Apple’ın kurallarından kolay kolay taviz vermesi pek mümkün olmuyor. Ancak şirket tarafından bugün yapılan bir açıklama, hem geliştiricileri hem de kullanıcıları memnun eden bir istisna olarak kayıtlara geçti.

 

Bildiğiniz üzere App Store’nin en ilginç kurallarından biri, geliştiricilerin aboneliğe tabi uygulamalarda kafalarına göre zam yapamamaları. Herhangi bir şekilde, aboneliğe zam yapılması halinde, abonelik otomatik olarak iptal oluyor ve kullanıcılar da yeniden abone olmak durumunda kalıyor.

 

AppStore

Apple’ın amacı aslında burada kullanıcıları art niyetli kişilerden korumak. Yani örneğin bu sayede, abonelik fiyatının bir anda on katına çıkarılarak kullanıcıların mağdur olmasının önüne geçiliyor. Ancak en ufak bir artışta bile aboneliğin iptal olması, hem geliştiricilerin gerekli hallerde bile fiyat arttıramamasına hem de kullanıcıların her fiyat artışı sonrası yeniden abone olmakla uğraşmasına neden oluyor.

 

İşte bu soruna bir çözüm getirmek isteyen Apple, söz konusu kuralında birtakım güncellemelere gitti. Buna göre artık geliştiriciler tarafından aboneliğe konu olan uygulamaların fiyatlarında yılda sadece bir kez olmak ve %50’yi geçmemek şartıyla ücret zammı yapılabilecek. Bu şartları sağlayan uygulama zamlarında, o uygulamaya abone olanların abonelikleri aynen devam edecek ve herhangi bir iptal söz konusu olmayacak.

Ancak hiçbir koşul ve şarttan kullanıcı güvenliğinden taviz vermek istemeyen Apple, bu durumlarda bile kullanıcıya önceden haber verilmesini ve zam sonrasında da yeni tarifenin kullanıcıya mesaj, e-posta ve sistem üzerinden bilgilendirme yoluyla iletilmesini şart koşuyor.

Yeni Honor Magicbook 14 özellikleri ile dikkat çekiyor