Apple AirTag suç aleti haline geldi

Yayın tarihi: 10 Nisan 2022 Pazar 12:00 pm - Güncelleme: 9 Nisan 2022 Cumartesi 4:38 pm

Kayıp eşyaların bulunabilmesi amacıyla geliştirilen AirTag, güvenlik uzmanlarının daha ilk günden tahmin ettikleri gibi, çoktan suç aleti haline geldi bile.

Teknolojik gelişmeler büyük çoğunlukla amacına uygun bir şekilde kullanılsa da, bazen yeni geliştirilen bir ürün hiç akıllarda olmayan farklı bir alanda da kullanılabiliyor. Apple tarafından üretilen ve kayıp eşya ya da çalıntı araçların takip edilebilmesi maksadıyla geliştirilen AirTag’de de benzer bir durum yaşanıyor.

 

Her ne kadar daha piyasaya sürüldüğü ilk gün, güvenlik uzmanları tarafından ardı ardına bu cihazın kadın takip ve tacizlerini arttıracağı yönünde açıklamalar gelmiş olsa da, kuşkusuz Apple’ın amacı bu değildi. Bozuk paradan biraz daha küçük olan, içerisinde hoparlör, bluetooth anteni ve bir de pil bulunan bu küçük alet, geçtiğimiz yıl tanıtılarak satışa sunulmuştu.

 

Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri’nde daha şimdiden AirTag’lerin adının geçtiği 150’den fazla dosya olduğu açıklandı. Üstelik bu dosyalardan 50 tanesini kadın şikayetleri oluşturuyor.

AirTag

Kadınların çoğu, eski eş ya da sevgililerinin kendisini izinsiz bir şekilde AirTag ile takip etmelerinden dolayı polise şikayetçi olmuş. Bunun yanında hala evli olan ve eşi tarafından aldatılıp aldatılmadığını öğrenmek isteyen erkekler de yine birçok kadının aracına ya da farklı bir eşyasına bu cihazı yerleştirmiş.

 

Bu durum karşısında bir açıklama yapan Apple, izinsiz takip amacıyla kullanılan AirTag’lerin tespit ve kullanıcılara bildirimi için çok kapsamlı bir çalışma yapıldığını ve yakın zamanda iPhone 11, iPhone 12 ve iPhone 13’lerin bu cihazları hassas bir şekilde tespit ederek kullanıcılara bu konuda bilgi vereceğini söyledi.

Benzer bir şekilde kendi kullanıcılarını bu can sıkıcı durumdan korumak isteyen Google’da Tracker Detect isimli bir uygulama yayınlamış ve bu sayede yakın bir mesafe içerisinde bulunan AirTag’lerin tespit edilmesini sağlamayı amaçlamıştı.

Vivo X80 Pro Plus için yeni bilgiler geldi