AKP Sözcüsü Çelik’ten, AP’nin kabul ettiği Türkiye raporuna tepki: Değersiz, hükümsüz, itibarsız!

Yayın tarihi: 13 Mart 2019 Çarşamba 7:51 pm - Güncelleme: 13 Mart 2019 Çarşamba 8:56 pm

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren rapor kabul edildi. Karara AKP Sözcüsü Ömer Çelik’ten tepki geldi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporun kabul edilmesine sert ifadelerle tepki gösterdi. Çelik, ”Avrupa Parlamentosu, Türkiye ile müzakerelerin askıya alınmasını öneren Türkiye Raporu’nu kabul etmiş. Bizim açımızdan değersiz, hükümsüz ve itibarsız bir karar bu. Bu itibarsız karar, AP’nin artık aşırı sağın ideolojik güdümüne girdiğinin ilan edilmesidir. AP demokratik gelişmeye açık ve destekleyici kararlar almaktan uzaklaştı. Aşırı sağın dar penceresinden bakıyor dünyaya” açıklamasını yaptı.

Ne olmuştu?

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile AB arasındaki üyelik müzakerelerinin askıya alınması çağrısı yapan raporu kabul etti. Rapor 370’e karşı 109 oyla kabul edildi.

Rapor, Avrupa Birliği’nin yürütme organı olan ve üye adayı ülkelerle müzakereleri yürüten Avrupa Komisyonu’na Türkiye’nin katılım sürecinin askıya alınması çağrısı yapıyor. Gazete Duvar’ın haberine göre bu çağrıya gerekçe olarak özetle, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve hukukun üstünlüğündeki gerileme gösteriliyor; bu durumun, AB üyeliğine adaylık ile çeliştiği vurgulanıyor.

İlk kez askıya alma çağrısı

Raporun onaylanmasıyla, Avrupa Parlamentosu ilk kez üyelik sürecindeki aday bir ülke ile müzakerelerin askıya alınması çağrısı yapmış oldu. Bununla birlikte, parlamento oylaması sembolik önem taşıyor; Avrupa Komisyonu üzerinde bağlayıcı yetkisi bulunmuyor.