Amerika’daki seçimin kazananı belli oldu

Yayın tarihi: 7 Kasım 2020 Cumartesi 7:32 pm - Güncelleme: 7 Kasım 2020 Cumartesi 11:00 pm

Demokrat aday Joe Biden 279 delege ile ABD’deki başkanlık seçimlerini kazandı.

Tüm dünyanın gözünü diktiği Amerika Birleşik Devletleri’ndeki başkanlık seçimleri sonuçlandı.

TELE1 Washington Temsilcisi Yılmaz Polat, Demokrat aday Joe Biden’ın Pennsylvania eyaletini kazanarak 279 delege ile Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçimlerini kazandığını aktardı.

İLK KADIN BAŞKAN YARDIMCISI: KAMALA HARRIS

Seçim kampanyaları boyunca en çok dikkat çeken isim olan Kamala Harris, Amerika’nın ilk kadın, siyahi ve Hint kökenli başkan yardımcısı olacak.

Harris Twitter hesabından zaferi karşıladığı anın görüntülerini paylaştı. Söz konusu görüntülerde ABD’nin 46. başkanı olarak seçilen Joe Biden ile telefonda görüşen Harris, “Başardık Joe. Amerika’nın başkanı olacaksın.” dediği görüldü.

BIDEN’DAN İLK AÇIKLAMA

ABD’nin 46. başkanı olan Biden’dan ilk açıklama geldi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Biden, “Tüm Amerikalıların başkanı olacağım” dedi.

Biden paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Amerika, büyük ülkemize liderlik etmem için beni seçtiğin için onur duyuyorum. Önümüzdeki iş zor olacak, ama size söz veriyorum: Bana oy verseniz de vermeseniz de, tüm Amerikalılar için Başkan olacağım.”

TWITTER BİYOGRAFİSİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kıyasıya yarışı kazanan Biden, resmi Twitter adresindeki biyografi bölümüne, “Seçilmiş Başkan” yazdı. Biden’ın biyografisinde, “gururlu baba” ve “büyük baba” ifadelerinin yanında, “Tüm Amerikalılar için daha iyi inşa etmeye hazır” notu da yer alıyor.

NEW YORK’TA TENCERE TAVALI KUTLAMA

Amerikan medyasının Biden’ın seçimleri kazandığını açıklamasının ardından ülkenin farkı yerlerinde Trump karşıtları sokaklara çıkarak kutlama yaptı.

Biden’ın zaferi New York’da ise tencere tava çalınarak kutlandı. O anlar kameralara böyle yansıdı:

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE KUTLAMA

Trump’ın gidişini kutlamak için Beyaz Saray önünde de toplanan kalabalık kameralara böyle yansıdı:

NEVADA’DA DA BIDEN KAZANDI

Yarışı 273 delege ile kazandığı açıklanan Biden, Nevada eyaletini de kazanarak delege sayısı 279’a yükseltti.

JOE BIDEN KİMDİR?

Biden, 20 Kasım 1942 yılında doğdu. 2009’dan 2017’ye kadar Birleşik Devletler’in 47. başkan yardımcısı olarak görev yapmış olan Amerikalı politikacı ve eski avukat. 1970 yılında New Castle County Meclisi’ne seçildi, 1972 yılında da Senato’ya seçildi ve ABD tarihinin altıncı en genç senatörü oldu. Demokrat Partili Biden, 1973’ten 2009’a kadar Delaware Senatörü olarak görev yaptı. Biden, senatörlük yaptığı dönemin önemli bir bölümünde, Senato Dış İlişkiler Komitesi’nin üyeliğini ve başkanlığını yaptı.

23 Ağustos 2008 tarihinde Demokratik Parti’nin başkan adayı Barack Obama tarafından başkan yardımcılığına aday gösterildi. 4 Kasım 2008 tarihinde yapılan başkanlık seçimlerini Demokratik Parti kazandı. 20 Ocak 2009 tarihinde devlet başkanlığına seçilen Obama’nın yanında Başkan Yardımcısı olarak göreve başladı.

“BÜYÜK FARKLA KAZANDIM”

ABD’nin mevcut başkanı ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’da seçimler sonuçlanmadan yaklaşık 1 saat önce tweet atarak “Bu seçimi çok sayıda farkla kazandım” demişti. Twitter, Trump’ın söz konusu tweetini yine “yanıltıcı olabilir” diyerek işaretledi.