Antalya’da büyük yangın: Yerleşim yerlerine sıçradı

Yayın tarihi: 28 Temmuz 2021 Çarşamba 2:43 pm - Güncelleme: 18 Ağustos 2022 Perşembe 10:27 am

Antalya’nın Manavgat ilçesinde 4 ayrı noktada orman yangını çıktı. Havadan ve karadan müdahalenin sürdüğü yangın bölgesinde alevler yerleşim yerleri ve tarım alanlarına da sıçradı.

Manavgat’ın Yeniköy Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda, saat 12.00 sıralarında çıkan orman yangını rüzgârın da etkisiyle kısa sürede yayıldı. Bölgede çok sayıda vatandaşa ait zeytinlik, defne ve badem bahçelerinin yanı sıra ormanlık alanda da etkili olan yangına havadan ve karadan da müdahaleye başlandı.

Adana’daki orman yangınında sansar yavrularını orman işçileri kurtardı

YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI

Yangın bölgedeki yerleşim yerleri ve tarım alanlarının yanı sıra hayvanların barındığı noktalara da sirayet etti. Bölgeyi tamamen duman kaplarken yangın söndürme uçağı ve helikopterin yanı sıra Orman İşletme Müdürlüğü ve Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı itfaiye ekipleri tarafından alevlere yoğun şekilde müdahale ediliyor.

CHP Antalya Milletvekili Zeybek: Bakan Pakdemirli özür dilemeli

4 AYRI NOKTADA YANGIN

Manavgat’ın Yeniköy, Sarılar, Bahçelievler ve Sorgun bölgesinde de 4 ayrı noktada yangın çıktığı öğrenildi. Sarılar Mahallesi’ndeki orman yangını yerleşim yerlerine de sıçradı. Manavgat Kaymakamlığı Yeniköy Mahallesi’ndeki yerleşim yerlerinin tahliye edilmesi için Muhtar Abdullah Zeki Kavuklu’ya talimat verdi.

MUHİTTİN BÖCEK: 4 NOKTADA BİRDEN ÇIKMASI DÜŞÜNDÜRÜCÜ

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim. 4 mahallemiz boşaltıldı. İnsanlarımız, tahliye anlamında evlerinden itfaiye yardımıyla boşaltılıyor. Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa zamanda söndürürüz. 4 noktada birden yangın çıkması düşündürücü. Acaba kundaklama var mı? Bunu araştıracaklardır, sayın valim bunu araştırtacaktır. Bunu kısa zamanda öğrenmiş oluruz” dedi.

“MOBİL AŞEVİ HİZMET VERİYOR”

Başkan Böcek, ilk etapta Mobil Aşevinin Evrenseki Mahallesinde yemek dağıtımına başladığını belirterek şunları söyledi:

“Mobil Aşevimiz de hizmete başladı. İtfaiye Daire Başkanımızla gelişmeleri dakika dakika takip ediyoruz. 28 mahallemizde Su kesintisi var. Elektrik hatları yandı. Yangından zarar gören vatandaşlarımız için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız. ASAT ekiplerimiz çalışıyor. Vatandaşlarımızı korumaya çalışıyoruz. İtfaiye ekiplerimiz, aşevi ve çadırlarımızla Manavgat’ta yangın bölgelerindeki vatandaşlarımızın yanındayız. Tüm çevre il ve ilçelerin kurumlarıyla işbirliği içinde müdahalemiz sürüyor.”

İlk etapta acil olan su, yiyecek, içecek ve hijyen malzemelerin bölgeye sevk edilmeye başladığını belirten Başkan Böcek, bu konuda tüm Türkiye’nin yanlarında olduğunu söyledi.

“6-7 NOKTADA YANGIN VAR”

CHP Manavgat İlçe Başkanı Aliye Coşar,  Manavgat’ta çıkan yangınla ilgili TELE1’e konuştu. Coşar, “Gündoğdu’dan başlayan yangın Manavgat’ın merkezine kadar farklı farklı noktalara sıçradı. Toplamda 6-7 noktada yangın var. Hava 40 derecenin üstünde ve şiddetli poyraz var. Bu da yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Merkeze yakın yerlerde köyler tahliye ediliyor. Yangın iki saat önce çıktı ve yangının çıktığı bölgede olan hastaneler de boşaltıldı” dedi.

AFAD’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD), Antalya’nın Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda çıkan yangına 2 uçak, 8 helikopter, 50 arazöz ve 2 dozerle müdahale edildiğini açıkladı.

AFAD’dan yapılan açıklamada, Antalya AFAD Müdürlüğü’nden bir ekibin yangın bölgesinde görevlendirildiği belirtilerek, Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin’den Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 9 arazöz ve 4 itfaiye aracının bölgeye sevk edildiği aktarıldı. Yangına 2 uçak, 8 helikopter, 50 arazöz ve 2 dozerle müdahale edildiği belirtilen açıklamada, Yeniköy ve yakınındaki yerleşim yerlerinde ormana yakın bölgelerdeki evlerin jandarma tarafından tahliye edildiği kaydedildi.

Açıklamada şunlar söylendi:

“28 Temmuz 2021 tarihinde Antalya Manavgat ilçesi Yeniköy mevkiinde ormanlık alanda yangın çıkmıştır. Yangına havadan ve karadan müdahale edilmektedir. Yürütülmekte olan söndürme çalışmalarında 1 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz ve 2 dozer görev yapmaktadır. SAKOM’dan alınan bilgiye göre yangından 30 vatandaşımız etkilenmiştir. Sağlık Bakanlığı tarafından bölgeye 7 ambulans, 2 UMKE ve 1 mobil komuta aracı sevk edilmiştir. Antalya AFAD Müdürlüğü’nden 3 araç ve 11 personel bölgede görevlendirilmiştir. Ayrıca Isparta, Burdur, Konya, Karaman ve Mersin illerinden Antalya Valiliği ile eşgüdüm halinde 10 arazöz ve 3 itfaiye aracı bölgeye sevk edilmiştir. Yeniköy, Kalemler, Evrenseki ve Çolaklı mahallelerinde, yangından etkilenebilecek alanlarda bulunan evler tahliye edilmektedir. Kırsal kesimde bulunan bazı ahırların yandığı bilgisi alınmıştır.”

İMAMOĞLU VE YAVAŞ’TA DESTEK MESAJLARI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Antalya’nın #Manavgat ilçesinde çıkan yangın hepimizi kaygılandırıyor. Bir an önce yangının kontrol altına alınmasını diliyor, bölgedeki vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. İBB olarak yanınızdayız,” mesajını paylaştı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise “Antalya Manavgat’ta çıkan yangını endişeyle takip ediyorum. Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangının hiçbir can kaybına sebep olmaması en büyük temennimiz. İhtiyaç halinde tüm desteklerimizle söndürme çalışmalarına katılmaya hazırız. Geçmiş olsun Antalya,” paylaşımını yaptı.

 

PAKDEMİRLİ’DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangının durumu hakkında bilgi verdi. Pakdemirli, “Yangın 4 noktadan çıkmış görünüyor. Yeniköy, Sarılar, Baraj Bölgesi, Gebece bölgesi. Yangını körükleyecek her türlü sebep mevcut. 4 mahallemizi tahliye etmek durumunda kaldık. Kalemler, Yeniköy, Çolaklı ve Evrenseki mahallelerinin bir kısmı tahliye edildi. Şu ana kadar 53 kişi dumandan etkilendi. Bir arazözümüz devrildi, şoförümüzün durumu ağır. 28 mahalleye ise su verilemiyor” ifadelerini verdi.

BAKAN KOCA: YANGINDAN 62 KİŞİ ETKİLENDİ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, yangından 62 kişinin etkilendiğini söyledi. Bakan Koca, “112 ambulanslarımız, mobil komuta aracımız, UMKE ekiplerimiz olay yerinde. Devlet hastanemizin tahliyesi söz konusu değil.” açıklamasında bulundu.

Erdoğan: Yangının en kısa zamanda söndürülmesi tek temennimdir