‘Anneler, Cumhuriyet döneminin en ağır koşullarını yaşıyor’

Yayın tarihi: 10 Mayıs 2020 Pazar 8:27 am - Güncelleme: 10 Mayıs 2020 Pazar 8:29 am

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar: “Türkiye’de 4.8 milyon anne açlık sınırının altında, 14 buçuk milyon anne ise yoksulluk sınırının altında yaşıyor. İşçi ve emekçi annelerin ezici çoğunluğu sendikasız, önemli bir kesimi ise kayıtdışı ve güvencesiz çalışıyor. Yokluktan tencere kaynatamayan anneler depresyonda!..”

Tüm dünyada ve ülkemizde mayıs ayının 2.haftasındaki pazar günü, Anneler Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl 10 Mayıs Pazar gününe denk gelen anneler günü koronavirüs salgınının gölgesinde kutlanacak.

Kadın işçilerin yüzde 93’ü sendikasız!

‘SALGINDA ANNELİK ZOR!…’

Peki bu özel gün ve anneler sadece salgından mı muzdarip; “Ülkemizde annelerin sorunları gündeme getirilmiyor” diyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan ÇAKAR, özellikle de korona salgını döneminde ülkemizdeki sorunlar ve koşullar dikkate alındığında, annelerin durumunun zor olduğunu dile getiriyor.

YOKLUKTAN TENCERE KAYNATAMAYAN ANNELER DEPRESYONDA!

Salgınla birlikte ülkemizde işsiz, yoksul, çaresiz anne sayısında artış görüldüğünü ifade eden Turhan Çakar, yokluktan, yoksulluktan, işsizlikten tencere kaynatamayan annelerin depresyona ve strese girdiğine dikkat çekti.

Kadınlardan ‘zorunlu’ eylem: Ekonomik şiddete son verin, kadınları koruyun!

YOKSULLUĞUN, İŞSİZLİĞİN ARTTIĞI SALGINDA ANNELERİN RUH SAĞLIĞI DAHA DA BOZULDU

Çakar, “Ekonomik, sosyal nedenlerden ve sorunlardan dolayı, zaten, ülkemizde annelerin önemli bir kesimi ruhsal yönden bunalım yaşıyordu. Yoksulluğun, işsizliğin arttığı salgın döneminde ise bu olumsuz koşullara mahkûm olan annelerin ruh sağlıkları daha da bozulmuştur. Annelerin mutsuzluğunu arttıran ve depresyona iten bir başka sorun ise; meslek, eğitim, yaş ve deneyim olarak gerekli koşulları taşıyan evlatlarının işsiz kalmasıdır” dedi.

‘Silah da gerekir, silah da olur gerekirse’

ANNELER GÜNÜ TICARiILEŞTİRİLDİ

1914 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde, 1955 yılından beri ise ülkemizde kutlanmaya başlanan Anneler Gününün ticarileştirildiği uyarısını yapan Turhan Çakar, Anneler Gününün şirketlerin karlarını arttırmak için bir rant ve ticari araç olarak kullanılıp, istismar edildiğini söyledi.

4.8 MİLYON ANNE AÇLIK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR

Ülkemizde 24 milyon dolayında anne olduğu dikkate alındığında; 4.8 milyon annenin açlık sınırının altında, 14 buçuk milyon annenin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığı bilgisini paylaşan Çakar; “Bugünkü koşullarda, özellikle de yaşadığımız salgın döneminde; ülkemizde hem çalışan hem de çalışmayan annelerin çoğunluğunun mutsuz olduğu anlaşılmaktadır. Bugünkü olumsuz koşullarda; anneler, cumhuriyet döneminin en ağır koşullarını yaşamaktadır.

Ekrem İmamoğlu paylaştı: Bunları kim yaptı?

İŞÇİ VE EMEKÇİ ANNELERİN ÇOĞUNLUĞU SENDİKASIZ, KAYITDIŞI VE GÜVENCESİZ ÇALIŞIYOR

Bugün, Türkiye’de çalışma şansını yakalayan işçi ve emekçi annelerin ezici çoğunluğu sendikasız, önemli bir kesimi ise kayıt dışı ve güvencesiz çalıştırılmaktadır. Çalışan emekçi anneler üzerinde baskı ve sömürü artmıştır.

ÇALIŞAN EMEKÇİ ANNELER ÜZERİNDE BASKI VE SÖMÜRÜ ARTMIŞTIR

Annelerin yaşadığı, sıkıntı çektiği bu olumsuz ve zor koşullar, sorunlar, haksızlıklar, baskılar sürdürülemez. Bu nedenle, anneleri hasta, umutsuz, mutsuz ve çaresiz bırakan bu düzen değişmek zorundadır. Anneler Günü, annelerin sorunlarının tartışıldığı, çözüm arandığı, gerçekten karşılıksız sevgi ve saygı ile kutlandığı bir gün olmalıdır. Anneler Günü, ticarileştirilmekten, bir rant aracı olarak kullanılmaktan, istismardan kurtarılmalıdır” dedi.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Bugünkü olumsuz koşullarda; anneler, cumhuriyet döneminin en ağır koşullarını yaşamaktadır.”