Anlaşma bugün bitiyor! Rusya Tahıl Koridoru şartını açıkladı

Yayın tarihi: 18 Temmuz 2023 Salı 10:03 am - Güncelleme: 18 Temmuz 2023 Salı 10:03 am

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bugün sona erecek olan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na Batı’nın Rus gıda ve gübresine uyguladığı yaptırımı kaldırması durumunda döneceklerini açıkladı.

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonunun ardından dünya tahıl stoğunun önemli bir bölümünü eline bulunduran Rusya ve Ukrayna’nın ürettiği tahılların dünyaya ihracatının yapılmasını sağlamak amacıyla yapılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yürürlülük tarihi bugün sona eriyor.

Rusya, dün anlaşmanın devamı için gerekli şartların olmadığını belirterek kendi taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda anlaşmayı devam ettirmeyeceklerini söylemesinin ardından söz konusu talebini açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Batı’nın Rus gıdasına ve gübresine yönelik yaptırımı kaldırması durumunda Karadeniz Tahık Koridoru Anlaşması’nın devam edeceğini açıkladı. Açıklamada, “ Rusya, vaatler ve güvenceler değil ancak somut sonuçlar alındığında anlaşmaya geri dönmeyi düşünmeye hazır olacaktır” ifadelerine yer verildi.

“KORİDOR TERÖR SALDIRILARI İÇİN KULLANILDI”

Rusya’nın, Ukrayna’nın tahıl çıkışına açtığı güvenli koridorun “Karadeniz Girişimi”nin ruhuna aykırı olarak “terör saldırıları için kullanıldığı” belirtilen açıklamada, anlaşmanın Rusya ile ilgili olan kısmının yürürlüğe girmediği ifade edildi.

AB’nin Temmuz 2022’den bu yana Rusya’ya karşı 5 defa yeni yaptırım paketi açıkladığı anımsatılan açıklamada, ABD ve İngiltere’nin de sınır ötesi sınırlamalarını eksik etmediği belirtildi. Açıklamada, sonuç olarak Rus banka ödemeleri, sigorta ve nakliye lojistiği ile yedek parça tedariki ve yurt dışı varlıklarının tamamen bloke edildiği kaydedildi.

“KARADENİZ’İN KUZEYBATISI YENİDEN TEHLİKELİ BÖLGE DURUMUNA GEÇTİ”

Anlaşmanın ilgili maddesi uyarınca Rusya tarafının anlaşmanın daha fazla uzatılmasına itiraz ettiği vurgulanan açıklamada, Türk ve Ukrayna tarafı ile BM Genel Sekreterliğinin resmi olarak bilgilendirildiği bildirildi.

Açıklama şu şekilde devam etti:

“Bu, seyrüsefer emniyeti için verilen garantilerin geri alınması, deniz insani yardım koridorunun kısıtlanması, Karadeniz’in kuzeybatısında geçici olarak tehlikeli bölge durumuna yeniden geçilmesi, İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nin dağılması demektir. Karadeniz Girişimi, 18 Temmuz’dan itibaren Rusya’nın katılımı olmadan işlevini yitirmiştir.”

Ukrayna’nın kara koridorları yoluyla tahılını ihraç edebileceğine işaret edilen açıklamada, Avrupa ülkeleri ile Kiev’in dayanışmasını göstermenin zamanı geldiği belirtildi.

Zelenski Rusyasız Tahıl Koridoru talimatı verdi