Ankara’da ‘kobra zehri’ operasyonu! Üç yıla kadar hapisleri istendi

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 12:04 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2022 Pazartesi 12:08 pm

Ankara’da içinde  ‘kobra zehri’ olduğu iddia edilen 128 ampul gümrüksüz Türkiye’ye sokuldu. Ampulleri tanesi üç bin dolardan piyasaya sürmeye çalışırken yakalanan biri Rus, beş kişi hakkında üç yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı. 

Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şubesi ekipleri, kanser tedavisinde, kimyasal silahların ayrıştırmasında, sanayi sektöründe, doping ilaçlarında, kozmetik sanayisinde kullanılan, dünyanın en pahalı zehirleri arasında yer alan ‘kobra zehri’ olduğu iddia edilen sıvı maddenin gümrüksüz Türkiye’ye sokulduğu ihbarı üzerine çalışma başlattı.

RUSYA ÜZERİNDEN SOKULDU

Ampul içinde Rusya üzerinden ülkeye sokulan maddenin tanesinin 3 bin dolardan piyasaya sürülmeye çalışıldığı belirlendi. Yapılan araştırmada alışverişin Yenimahalle ilçesinde bir kafede gerçekleşeceği tespit edildi. Söz konusu kafe gözlem altına alındı. Kafenin otoparkına araçla giriş yapan ve hareketlerinden şüphelenilen Yılmaz B’nin üzerinde arama yapıldı. Aramada, içinde ‘kobra zehri’ olduğu iddia edilen sıvı bulunan 128 adet ampul ele geçirdi. Ampullerin tanesinin üç bin dolara satılmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Yılmaz B. ile birlikte Selman A, Mahmut K, Mehmet N. ve Rus vatandaşı Vakıl Z. gözaltına alındı. Şüphelilerden ikisi nöbetçi mahkemece tutuklanırken üçü adli kontrolle serbest bırakıldı. İki kişi de daha sonra yapılan itiraz üzerine adli kontrolle serbest bırakıldı.

KİMYASAL SAVAŞ AJANI TESPİTİNDE KULLANILAN TEST TÜPLERİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Yılmaz B, Selman A, Mahmut K, Mehmet N. ve Vakıl Z. hakkında ‘5607 sayılı kanuna muhalefet’ suçundan 3 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezası talebiyle iddianame düzenlendi. İddianamede, ele geçirilen maddenin Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Tüketici Güvenliği ve Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda incelendiği belirtildi. İnceleme sonunda söz konusu maddenin IT-44 tipi kimyasal savaş ajanı tespitinde kullanılan test tüpleri olduğu tespit edildi. Savcılığın düzenlediği iddianame Ankara 38’inci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

KİMYASAL SAVAŞ AJANLARI NEDİR?

Kimyasal ajanlar; insanlar, hayvanlar ve bitkiler üzerine doğrudan toksik etkileri nedeniyle kullanılan, öldürmek, yaralamak, insanları etkisiz hale getirmek, bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarını, besin stoklarını kirletmek ve yok etmek, ekonomik önemi olan hedefleri işlemez hale getirmek, kaosa ve paniğe neden olmak amacıyla kullanılan her türlü katı, sıvı ve gaz halindeki zehirli kimyasal maddelerdir.

Kimyasal ajanların hedef üzerine dağıtılması için kullanılan, bir veya daha fazla kimyasal ajan dağıtabilen ve bir taşıyıcı / dağıtıcı sistem içeren cihaz, mühimmat veya özel olarak tasarlanmış her türlü sistem ise kimyasal silah olarak adlandırılmaktadır.

Kimyasal ajanların bazıları kokusuz veya tatsız olabilir, bu nedenle fark edilmeleri oldukça zordur. Bu maddelerden bazıları birkaç dakika içinde etki ederken bazılarının etkisi 2-48 saat arasında ortaya çıkabilir. Öldürücü olmalarına rağmen kimyasal ajanları ölümcül dozlarda yaymak zordur ve açık alanlarda genellikle hızlı bir şekilde dağılıp yok olurlar.

115 tüp kobra yılanı zehri ile yakalandılar