IŞİD’in Türkiye emiri firari İlhami Balı’nın nerede olduğu ortaya çıktı

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 7:35 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2020 Çarşamba 7:36 pm

Ankara Katliamının firari sanıkları arasındaki IŞİD’in “Türkiye emiri” olarak bilinen İlhami Balı’nın Suriye’de esir kampında bulunduğu öğrenildi.

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırılarına ilişkin firari sanıklar yönünden Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davaya giren “gizli” ibareli Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi’nin istihbaratına göre IŞİD’in Türkiye emiri İlhami Balı Suriye’de esir kampında bulunuyor. Yine firari sanılar yönünden gelen başka istihbaratlarda, Cebrail Kaya, Mustafa Delibaşlar ve eşi Fadile Delibaşlar’ın da esir kampında tutulduğu tespit edildi. IŞİD’in Türkiye ve Suriye sınır sorumlusu Deniz Büyükçelebi’nin ise Suriye’de çatışma bölgelerine gittiği ancak bir daha Türkiye’ye dönüş yapmadığı bilgisi paylaşıldı.

DAVA YARIN

Ankara Tren Garı’nda 10 Ekim 2015 tarihinde IŞID’in gerçekleştirdiği canlı bomba saldırıları sonucu 103 kişinin öldüğü ve yüzlerce kişinin yaralandığı katliama ilişkin 16 firari sanık ve “insanlığa karşı suç işlemek” ile yargılanan Erman Ekici yönünden devam eden davanın 5’inci duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yarın görülecek.

YPG KAMPINDA ESİR TUTULDUĞU BİLGİSİ PAYLAŞILDI

Anka’nın paylaştığı bilgiye göre, davaya firari sanıklar yönünden istihbarati bilgiler girdi. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkan Yardımcısı Hakan Yıldırımoğlu imzalı istihbaratta, kırmızı bülten ile aranan IŞİD’in Türkiye emiri İlhami Balı’nın Suriye’de YPG kontrolündeki adı ‘x’ olarak belirtilen esir kampında olduğu belirtildi.

Gaziantep Terörle Mücadele Müdürü Uğur Tayfun Göngür imzalı istihbarat belgelerinde, davanın firari sanıklardan Mustafa Delibaşlar’ın “SDG” isimli esir kampında, eşi Fadile Delibaşlar’ın ise “Roj” isimli esir kampında kaldığı açıklandı. Firari sanık Cebrail Kaya’nın da Suriye’de ‘SDG’ adlı esir kampında bulunduğu bilgisi yer aldı.

Firari sanıklar IŞİD’in Türkiye ve Suriye sınır sorumlusu Deniz Büyükçelebi ile Bayram Yıldız, Kasım Dere, Muhammed Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar’ın Suriye’de çatışma bölgelerine gitti ancak bir daha Türkiye’ye dönüş yapmadığı tespit edildi.

Firarı sanık Edremit Türe hakkında ise eşi Gülay Türe’nin verdiği bilgi yer aldı. Gülay Türe, eşinin gelinlerinin yanında Suriye’de olduğunu bilgisini emniyet ile paylaştı.

Firari sanık Kenan Kutval’ın 2014 yılında Suriye’de öldüğü için Gaziantep’te evinin önünde taziye çadırı kurulduğu ancak Kuval’ın ölümüne ilişkin teyitli bir bilgi yer almadı.

ANA DAVADA NE OLMUŞTU?

Katliamla ilgili görülen ana davada karar 3 Ağustos 2018’de çıkmış, sanıklar Abdülmubtalip Demir, Talha Güneş, Metin Akaltın, Yakub Şahin, Hakan Şahin, Halil İbrahim Alçay, Resul Demir, Hacı Ali Durmaz ve Hüseyin Tunç, ‘anayasal düzeni ihlal’ suçundan 1’er, ‘100 kişiyi kasten öldürme’ suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmıştı. Ayrıca bu sanıklar 20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 bin 557’şer kez hapisle cezalandırılmıştı. Mahkeme, sanıklardan bazılarına da terör örgütü yöneticiliği ve terör örgütü üyeliği suçlarından ceza vermişti. Firari sanıklar İlhami Balı, Savaş Yıldız, Edremit Türe, Deniz Büyükçelebi, Yakup Selağzı, Kasım Dere, Nusret Yılmaz, Mustafa Delibaşlar, Walentina Slobodjanjuk, Muhammet Zana Alkan, Ömer Deniz Dündar, Cebrail Kaya, Ahmet Güneş, Kenan Kutval, Bayram Yıldız ve Hasan Hüseyin Uğur’un dosyaları ayrılmış ve bu sanıkların yargılanmasına daha sonra başlanmıştı.