Ankara Katliamı davasında firari Ebu Zeyneb muamması

Yayın tarihi: 3 Eylül 2021 Cuma 4:03 pm - Güncelleme: 3 Eylül 2021 Cuma 4:03 pm

Ankara Katliamı davasına MİT tarafından gönderilen belgede Ebu Zeyneb kod adlı firari sanığın Ahmet Güneş olduğu belirtildi . Av. Gündüz ise, Ebu Zeyneb ile Güneş’in aynı kişi olmadığını söyledi.

Birgün’den Dilan Esen’in haberine göre,  Ankara’da 10 Ekim 2015’te IŞİD tarafından düzenlenen ve 103 kişinin yaşamını yitirdiği ‘Barış Mitingi’ne yönelik katliama ilişkin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde Erman Ekici’nin insanlığa karşı suçtan yargılandığı ve 16 firari sanık yönünden devam eden davanın dosyasına yeni bir belge eklendi. Davanın bugün görülecek 12’nci duruşması öncesi dosyaya yeni giren belgeye göre firari sanık Ebu Zeyneb’in IŞİD’ci Ahmet Güneş olduğu tespitine yer verildi. Ancak avukatlar bu isimlerin aynı kişi olmadığı kanaatinde.

Davanın 9 Haziran’da görülen 11’inci duruşmasında mahkemenin 16 firari sanıktan biri olan Ebu Zeyneb kod adlı kişiye ilişkin istediği rapor, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından gönderildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Soruşturma Bürosu’nun 25 Şubat’ta MİT’e gönderdiği yazıya göre firari sanık Ebu Zeyneb kod adlı Ahmet Güneş’in IŞİD ile ilişkisi bulunuyor. Ebu Zeyneb’in, 10 Ekim Gar Katliamı’nın faillerinden olan ve 19 kez yeri tespit edilmesine rağmen yakalanmayan Yunus Durmaz ile ilişkili. Güneş’in Suriye’de faaliyet gösteren ve dönem içerisinde cihat amacıyla Suriye’ye gidip gelen Türk radikal unsurlar arasında yer aldığı aktarıldı. Güneş’in kırmızı bültenle uluslararası düzeyde örgüt üyeliğinden aranır durumda olduğu belirtilirken Ankara’da yaşanan patlamalar ve benzeri eylemlere milis/kurye desteği verebilecek nitelikle olan kişiler arasında yer aldığı da ifade edildi. Ancak gelen belgede Güneş’in, 10 Ekim Gar Katliamı ile ilişkisine dair herhangi bir tespit bulunulamadığı aktarıldı.

Yargıtay Başsavcılığı, Ankara Katliamı sanıklarına verilen cezaları fazla buldu!

AYNI KİŞİ DEĞİL

10 Ekim Gar Katliamı davası avukatlarından Murat Kemal Gündüz ise Ebu Zeyneb ile Ahmet Güneş’in aynı kişi olmadığını söyledi. MİT’in belgesinde Ebu Zeyneb’in Ahmet Güneş olarak belirtildiğini ancak bunun gerçekliğinin olmadığını aktaran Gündüz, “Ebu Zeyneb denen şahsın 2018’deki başka bir dosyada Suruç Katliamı’nda sorumluluğu olduğu söyleniyordu. Katliam emrini veren kişi Ebu Zeyneb, Ahmet Güneş değil. Bu Yunus Durmaz’ın tapelerinden çıkıyor” dedi. Gündüz, bulundukları suç duyurusunun kabul edildiğini ancak şahsın gerçek ismi olmadığı için bunun havada kaldığına dikkat çekti.

DOSYAYA KET

Son duruşmada 3 kişinin tanıklık yapmasını istediklerini hatırlatan Gündüz, şunları dile getirdi: “Tanıklığını kabul ettiler ama Türkiye’de mi onu bile bilmiyoruz. Kamu kurumlarından yeterli bilgi ve belge gelmiyor. Sanıklarla ilgili belgeleri ‘İstihbari bilgi’ diyerek yollamıyorlar. İçişleri Bakanlığı, Emniyet, savcılar davanın sanıklarının ilişkilerini çözmeye yönelik çalışmıyor, karanlıkta kalan yerlerin aydınlatılmasını sağlamıyor.”

Davanın firari sanıklarının kırmızı listede arandığını anımsatan Gündüz, “IŞİD yapılanmasıyla ilgili hiyerarşik bir yapı çıkarılamadı. Bu şema çıkarılsa suç değişecek” diye konuştu.