Ankara katliamı davasında cezalar onandı, dosya Yargıtay’a taşınacak

Yayın tarihi: 14 Ekim 2020 Çarşamba 10:50 am - Güncelleme: 14 Ekim 2020 Çarşamba 12:28 pm

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamının yitirdiği katliamla ilgili verilen hapis cezaları İstinaf Mahkemesi tarafından onandı. Katliam mağdurlarının avukatları mahkemenin kararını Yargıtay’a taşıdı.

Ankara Garı’nda 10 Ekim 2015’te IŞİD saldırısı sonucu 103 kişinin yaşamının yitirdiği katliamla ilgili, 9 sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet, 9 sanığa da örgüt üyeliğinden değişik yıllarda verilen hapis cezaları İstinaf Mahkemesi taafından onandı.

Ceza Dairesi, sanıklar hakkında verilen mahkûmiyet kararlarına yapılan itirazı esastan reddederek, cezalarını onayladı. Sanıkların tutukluluk hallerinin de devamına karar veren Ceza Dairesi, aynı zamanda müştekilerin avukatlarının da taleplerini reddetti.

“11 YERİNDE AYNI İFADE GEÇEN 7 SAYFALIK BİR KARAR”

Katliama ilişkin Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 36 sanıklı davada, firariler dışında 19 sanık hakkında karar verilmişti. 19 sanıktan 9’una “anayasal düzeni ihlal” suçundan birer, “kasten öldürme” suçundan 100’er kez olmak üzere 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı. Ayrıca bu sanıklara 20’si çocuk 391 kişiyi öldürmeye teşebbüs suçundan da ayrı ayrı 10 biner yılın üzerinde hapis cezası verilmişti. 9 sanık ise örgüt üyeliğinden değişik yıllarda hapis cezasına çarptırmıştı.

Ölenlerin aileleri ve yaralıların avukatları mahkemenin kararını istinafa taşımıştı. Firarı sanıklar ve insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan Erman Ekici hakkındaki yargılama ise sürüyordu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 21. Ceza Dairesi Başkanlığı, yerel mahkemenin verdiği kararı onamasını mağdur avukatları, dosyayı Yargıtay’a taşıyacaklarını duyurdu. Avukatlar, Bölge Mahkemesi’nin tüm istinaf taleplerini reddettiğini vurgulayarak, mahkemenin verdiği kararı “11 yerinde aynı ifade geçen, mağdur ve sanık isimleri hariç 7 sayfalık bir karar” diyerek eleştirdi.

“ÖZENSİZLİĞİ VE CİDDİYETSİZLİĞİ ŞAKINLIKLA İZLEMEKTEYİZ”

Avukatlar yaptığı ortak yazılı açıklamada, Bölge Adliye Mahkemesi’nin kararına ilişkin şunları söyledi:

“11 yerinde aynı ifade geçen, mağdur ve sanık isimleri hariç 7 sayfalık bir karar. Hiçbir hukuki tartışmaya girmemiş, kopyala yapıştır yöntemi ile hazırlanmış, ciddiyetten uzak, hukuki gerekçelendirmeden yoksun, kamusal sorumluluk ve insanlığa karşı suça ilişkin tek bir cümle kurmayan bir metindir söz konusu olan. Kararın yazımı sürecinde pek fazla zaman harcanmadığı kararın içeriğinden ve yukarıdaki kopyala yapıştır, hiçbir şey demeyen, soyut gerekçeden anlaşılmaktadır. Bu noktada dilekçemizin okunduğundan, taleplerimizin hukuken değerlendirildiğinden dahi şüphe duymaktayız. Türkiye’nin en büyük katliamının yargılandığı bir davaya gösterilen hukuki özensizliği ve ciddiyetsizliği şaşkınlıkla izlemekteyiz.”

NE OLMUŞTU?

10 Ekim 2015 tarihinde Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi için Türkiye’nin dört bir yanından gelen binlerce insan, Ankara Tren Garı önünde toplandı. Miting öncesi kalabalığın arasına sızan iki IŞİD’li, üzerlerindeki bombaları infilak ettirdi. Olayda 101 kişi yaşamını yitirirken, resmi kayıtlara göre 391 kişi de yaralanmıştı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nda yaşamını yitirenler Kadıköy’de anıldı