Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nde üye dağılımı kesinleşti

Yayın tarihi: 10 Nisan 2024 Çarşamba 5:14 pm - Güncelleme: 10 Nisan 2024 Çarşamba 5:14 pm

Haber: Özlem Aktürk

Yerel seçimler öncesinde “Başkanlık tamam ama Meclis’te çoğunluk istiyorum” diyen Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş‘ın talebi gerçek oldu. ABB Meclisi’nde üye dağılımı netleşirken CHP 90 üye ile çoğunluğu oluşturdu.

31 Mart’ta yerel seçimlerinde en yakın rakibi AKP’li Turgut Altınok’a yüzde 28,76 fark atan Mansur Yavaş rekor oy oranıyla yeniden ABB Başkanı oldu. Yüzde 60.44 oy oranına sahip olan Yavaş, mazbatasını alarak ikinci dönemine resmen başladı.

ABB Meclisi, Yavaş başkanlığında yerel seçimlerin ardından ilk toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ardından Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dağılımı da netleşti. Kesinleşen dağılıma göre 148 üyeli mecliste üyeler şu şekilde:

– CHP: 90

– AKP: 45

MHP: 10

YRP: 1

– BBP: 1

– Bağımsız: 1

2019 yerel seçimlerinde ise meclis üye dağılım şu şekildeydi:

– AKP: 88

– CHP: 27

– MHP: 19

– İYİ Parti: 11

– Bağımsız: 2

YAVAŞ’IN İSTEĞİ GERÇEK OLDU

Buna göre ABB Meclisi’nde çoğunluk, 2019 seçimlerine göre 63 artarak CHP’ye geçmiş oldu. Yavaş, 31 Mart yerel seçimleri öncesi “Ben artık Meclis istiyorum. Başkanlık tamam ama Meclis’te çoğunluk istiyorum. Çünkü çektiğimiz sıkıntıları biliyorsunuz. Eğer yüksek bir oyla kazanmamıza rağmen Meclis’te azınlıkta kalırsak maalesef buruk olacak. Biz artık pastanın üstünde çilek istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

‘İRADE GÖSTEREN TÜM GRUPLARA TEŞEKKÜR EDİYORUM’

Yavaş, meclisin ilk toplantısında konuşma yaptı. Görevde geride bırakılan 5 yıllık süreçte, şeffaf ve hesap verebilir bir anlayışla kenti yönetmeye çalıştığını belirten Yavaş, “Kimseyi ayırt etmeden, nereden, kime kaç oy çıktığına bakmadan adil bir şekilde kentimize hizmet ettik. Meclisimizde zaman zaman tartıştık, zaman zaman gerildik ama her şeyden önce geçtiğimiz dönemde haksız tek bir imar artışı yapılmaması ya da ranta yönelik tek bir karar alınmaması bizim için diğer tüm konulardan daha değerlidir. Bu konuda ortak irade gösteren tüm gruplara teşekkür ediyorum” dedi.

‘VATANDAŞIMIZ BUNLARIN CEVABINI SEÇİMDE VERDİ’

Yavaş konuşmasına şöyle devam etti:

“Parti ayırt etmeksizin, meclisimizin tamamına yakınıyla alınan kararlarda farklı düşünsek de uyumlu bir şekilde çalıştık. Ancak şu konuya değinmeden geçemeyeceğim; maalesef geçtiğimiz dönemde burası, birkaç kişinin kentin seçilmiş başkanına sürekli hakaret ettiği, iftira attığı, karalama siyaseti yaptığı birleşimler maalesef sahne olmuştur. Vatandaşlarımız bunların cevabını seçimde verdi. Milletin takdiri ne ise, o takdir bizim başımızın, gözümüzün üzerinedir. Tek bir temennimiz vardı; o da Ankara’ya hep birlikte hizmet etmektir. 25 ilçe belediye başkanımızın tamamını iş birliği yapmaya ve el ele vererek başkente yakışır bir dönemi hep birlikte yaşamaya davet ediyorum.

Bu dönemde de oy verenle vermeyen arasında bir fark olmayacağını, 6 milyon Ankaralı’ya eşit hizmet etmek için çok çalışacağımıza söz veriyorum. Gündelik siyasi konulara vakit ayırmadan, sadece Ankaramız için çalışacağımıza ve kaynakları kentimiz için harcayacağımıza söz veriyorum.”

Özgür Özel’den Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için ‘forvet’ benzetmeli cumhurbaşkanı adaylığı mesajı

Kaynak: HABER MERKEZİ