Ankara Anlaşması ile ilgili flaş karar!

Yayın tarihi: 28 Nisan 2020 Salı 5:45 pm - Güncelleme: 28 Nisan 2020 Salı 6:16 pm

Ankara Anlaşması ile İngiltere’ye giden Türkler, İçişleri Bakanlığı’na açtığı davayı kaybetti. Bundan sonra sürekli oturum için 5 yılı doldurmak, orta derece İngilizce ve 2 bin 390 sterlin başvuru ücreti ödemek zorundalar.

Türkiye’den İngiltere‘ye giderek iş kuran Türkler için uygulanan Ankara Anlaşması şartları değişti. Daha önce 4 yıl doldurulduğu zaman alınan sürekli oturum izninin kuralları, İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirilmişti.

Ankara Anlaşması duruşması sonuçlandı! Türkler reddedildi…

Bakanlık, 4 yıllık süreyi 5 yıla çıkarırken, orta düzeyde İngilizce dilbilgisi yeterliliğinin yanı sıra 2 bin 390 sterlin gibi bir fahiş başvuru ücreti alınacağını açıklamıştı. Duyurunun ardından İngiltere’de sosyal medya aracılığıyla birleşen gurbetçiler, İçişleri Bakanlığı’na dava açarak, 26 Mart 2018’de değiştirilen yasanın iptalini istemişti.

İngiliz yargısı, ilk mahkemede ve sonrasında yapılan başvuruları haksız buldu. Son mahkeme oturumunu video konferansla yapan Yargıtay da yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Ankara Anlaşmasıyla göçmenliğe başvuran Türk vatandaşları, büyük bir fabrikadan ayakkabı boyacılığına uzanan iş yelpazesinde, kendi şirketlerini kurup 5 yıl boyunca vergi vermeyi sürdürebilirlerse bu sürenin sonunda getirilen şartları sağlayıp oturum izni alabilecek.

ANKARA ANLAŞMASI NEDİR?

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türkler, 16 Mart 2018’e kadar 4 yılı tamamladıktan sonra ücretsiz olarak süresiz oturum başvurusu yapabiliyordu.

Bu tarihte yürürlüğe giren yeni kurallarla süresiz oturum için süre 5 yıla çıkarılırken 2 bin 389 sterlin de başvuru ücreti getirilmişti.

Yeni düzenlemeler, anlaşması ile İngiltere’ye yerleşmiş yaklaşık 12 bin 500 Türk vatandaşı ile aile üyelerine de geriye dönük uygulanmaya başlamıştı.

“Türk İş İnsanları Birliği”, İngiliz hükümetinin yaptığı değişikliklerin geriye doğru uygulanmasını yargıya taşımış ancak Yüksek Mahkeme 2019 Mart’ta aldığı kararla davayı reddetmişti.

Birlik, bunun üzerine kararı temyiz ederek Yargıtaya taşımıştı.

Türkiye, 1959’da o zamanki adıyla “Avrupa Ekonomik Topluluğuna” başvurmuş, 1963’te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmesi için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı.