ANKA Park’taki enkaz ilk kez görüntülendi

Yayın tarihi: 27 Mayıs 2022 Cuma 7:43 am - Güncelleme: 27 Mayıs 2022 Cuma 9:51 am

Ankara’da 2019’da açılan ve 7 ay sonra elektrik borçları nedeniyle haciz gelip sonra da kapanan, 801 milyon dolara mal olan oyun parkı Ankapark’tan geriye enkaz kaldı. Halkın vergilerinden oluşan paralar havaya uçtu.

Ankapark’ın son hali içler acısı. Halkın vergileriyle yapılan elektrik borcu yüzünden haciz gelen parkın tüm milyonluk oyuncukları çürüdü. Parkın kaderi dava sürecine takıldı. Sadece dinozor heykellerine 4.7 milyon, hiç kullanılmayan teleferik için 50 milyon, jet skilere 33 milyon ve plastik çiçeklere de 1.8 milyon dolar ödenmişti…

Ankara Büyükşehir eski Başkanı Melih Gökçek’in “Guinness Rekorlar kitabına gireceğiz, yılda 10 milyon turist gelecek” diyerek yaptırdığı Ankapark, metal mezarlığı oldu.

Ankapark davasında karar yine ertelendi

 

 

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre,  Ankapark’ın depolarında, milyonlarca dolar harcanan dinozor maketleri ve oyuncakların içler acısı hali görüntülendi.

Kamu kaynakları ile yapılan israfı gözler önüne seren Ankapark’ın depoları, tesisin dramatik öyküsünü bir kez daha akıllara getirdi. Tesis, 2019 yılındaki açılışından kısa bir süre sonra elektrik borçları nedeniyle hacizle karşı karşıya kaldı. Ankara Büyükşehir Belediyesi, işletmecinin yükümlülüklerini yerine getirmediği gerekçesiyle parkın belediyeye devri için dava açtı.

HIRSIZLARIN GÖZDE MEKANI

Yargı süreci devam ederken tesis de kamu zararı yazmaya devam etti. Milyonlarca dolarlık oyuncaklar depolarda çürümeye terk edilirken tesis, hırsızların gözde mekanı haline geldi. Belediye kaynakları, tesiste hemen her gün yeni bir hırsızlık olayı yaşandığını belirtti.

İFLAS m ETTİ

Tesisteki çürüme devam ederken tesisin ABB’ye devrine yönelik dava 15 Haziran 2022 tarihine ertelendi. Şubat 2022’de ise Ankara 21’inci İcra Dairesi, Ankapark Turizm İşletmeleri Ticaret Anonim Şirketi’nin iflasını resmen ilan etti.

 

DİNOZORLAR PARÇALANDI

Belediye iştiraki ANFA Güvenlik’e bağlı görevlilerce korunan ve tesisin oyuncaklarının muhafaza edildiği depolardaki görüntüler ise can yaktı. Depoların içi ve etrafındaki oyuncakların hemen hepsi çürümeye yüz tuttu. Milyonlarca dolar harcanan dinozorların büyük bölümü parçalandığı, tesis için Çin’den getirtilen plastik ve metal oyuncakların kullanılamaz hale geldiği görüldü.

 

MİLYONLAR ÇÖPE GİTTİ

Tesis için inşa edilen ancak yüklenici firmaya yapılan 50 milyon dolarlık ödemeye karşın yarım bırakılan teleferikin direkleri de “İsraf abidesi” gibi tesisin ortasında bırakıldı. Bir korku filmi setini anımsatan depolardaki bazı oyuncakların maliyeti ise şöyle:

• Hayvan heykelleri: 1,3 milyon dolar

• Kullanılmayan teleferik 50 milyon dolar

• Müzikli görsel fıskiye 14,8 milyon TL

• Dinozor iskeletleri ve fosilleri: 694 bin dolar

• Dinozor ve kamuflaj malzemeleri: 4,7 milyon dolar

• Hareketli dinozor, yapay ağaç, bank ve gölgelikler: 2,5 milyon dolar

• Plastik çiçek ve plastik ağaç: 1,8 milyon dolar