Wist Labs adını taşıyan bir VR şirketi, insanların anılarını kaydedip daha sonra VR/AR başlığı ile yeniden görüntülemesini sağlayacak bir teknoloji geliştiriyor.
Birkaç yıl öncesine kadar sadece bilim kurgu eserlerinde gördüğümüz fütüristik teknolojiler son dönemde bir bir gerçeğe dönüşüyor. Özellikle önümüzdeki 10 yıl, bu tarz bilim kurgu eserlerini süsleyen teknolojileri gündelik hayatta görmeye başlayacağımız bir dönem olacak gibi duruyor. Otonom araçlardan uçan arabalara, MetaVerse’ten Mars’a kurulacak koloniye kadar pek çok tarihi gelişme kapıda görünüyor.
Ancak hayatımıza girmek üzere olan bu yeni teknolojilerin hepsi de heyecan verici değil. Bazıları düpedüz ürkütücü. Hatta bir Black Mirror bölümünden fırlamış gibi görünenler de var. İşte bunlardan biri bu hafta gerçeğe dönüşmeye bir adım daha yaklaştı. Wist Labs adını taşıyan VR şirketi, insanların anılarını kaydedip, sonra sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik (AR) sayesinde yeniden oynatmalarını sağlayacak yeni bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını duyurdu.
Wist Labs’in internet sitesinde yer alan bilgiler, bu teknolojinin nasıl çalışacağı hakkında bazı detaylara ulaşmamızı sağlıyor. Wist Labs tarafından geliştirilen teknoloji, kullanıcıların Wist Labs uygulamasını kullanarak telefonlarıyla çektikleri videoları 3D’ye çevirmelerine olanak sağlıyor. Daha sonra, videonun çekildiği noktada bu 3D videoyu AR başlıklarında oynatarak bu anıyı yeniden canlandırabiliyorlar. Ya da herhangi bir noktada VR başlığı içinde bu 3D video ile anılarını yeniden deneyimleyebiliyorlar.
Wist Labs bu teknolojiyi anıların yeniden canlandırılması olarak nitelendiriyor olsa da aslında bu anıların işlenmesinden ziyade videoların 3D’ye dönüştürülmesini sağlayan bir metot. Yine de bir VR şirketinin bu alanda çalışıyor olması, yakın gelecekte ne gibi teknolojilerin bizi beklediği konusunda önemli ipuçları barındırıyor.