Android ve iOS rekabeti tavan yaptı

Yayın tarihi: 28 Nisan 2022 Perşembe 8:59 am - Güncelleme: 28 Nisan 2022 Perşembe 8:59 am

Google’ın Android’u ve Apple’ın IOS’u uzun yıllardır akıllı telefon işletim sistemleri dünyasını domine etmekteler.

Bugün her 10 telefondan 7’si Android işletim sistemi ile çalışırken, kalan 3 telefondan 2’si de IOS destekli çalışıyor. Çok düşük oranda da, bu üç telefondan biri daha az bilinen diğer işletim sistemlerinden birini kullanıyor. Ama piyasa verilerine bakıldığında Android’in hakimiyetinin diğer oyuncuların artan baskısı ile tehlike altına girdiği anlaşılıyor.

 

Bir haber sitesi, Android’in işletim sistemi alanındaki küresel hakimiyetinin giderek azaldığını gösteren veriler sağladı. Ocak 2022’de  Android sistemin pazar payı %69,7 olarak gerçekleşti. Buna karşılık sistem Temmuz 2018’de %77,3’lük bir pazar payına sahipti. Buna göre, geçtiğimiz 5 yılda Android sistemlerin pazar payı yaklaşık %7.5 oranında azalmış görünüyor.

 

Android’in işletim sistemi pazarındaki düşüşünün arkasında ne var? Finans uzmanları piyasadaki diğer aktörlere baktığında bir sonuca elbette kolaylıkla varıyorlar: rekabet.

 

Durumu değerlendiren uzmanlar Android’in pazar payı kaybının işletim sistemleri alanında artan rekabete bağlı olduğunu söylüyorlar. Verilere bakıldığında Temmuz 2018 ve Ocak 2022 yılları arasında Android pazar payı %8’e yakın azalırken, IOS’un pazar payının %6 oranında arttığını ortaya koyuyor. Bununla birlikte IOS’un pazardaki toplam varlığı %19.4’ten %25,4’e yükselmiş oluyor. Diğer küçük ölçekli işletim sistemi geliştiricileri de Google’dan artakalan %1.5’luk kısmı oluşturuyor.

Akıllı telefon, Ukraynalı askeri kurşundan kurtardı