Android 12 sonunda geldi

Yayın tarihi: 20 Mayıs 2021 Perşembe 8:30 am - Güncelleme: 19 Mayıs 2021 Çarşamba 1:54 pm

Google’ın en yeni Android yinelemesi olan Android 12 sonunda geldi. Google’ın bugün duyurduğu tüm yeni Android 12 özelliklerine ve değişikliklerine göz atalım.

Google’ın Materyal tasarım felsefesi, Android 12 ile bir yükseltme alıyor. Yeni işletim sistemi, yeni bir tasarım konseptini getiriyor. Bu tasarımın, geleneksel kullanıcı arayüzü konseptinden uzaklaşarak daha etkileyici ve insancıl olması amaçlanmış. Google, tasarımın “yazılım, donanım ve Materyal Tasarım ekipleri” arasındaki derin işbirliğinin bir sonucu oluştuğunu söylüyor. Android 12’deki önemli görsel değişiklikler şunlar:

 

Kişiselleştirme, Android 12’nin büyük bir parçası ve bu bağlamda, işletim sistemi kullanıcı arayüzü renklerinde, şekillerinde, ışıklarında ve hareketinde değişiklikler getiriyor. En büyük değişiklik, kullanıcı arayüzünün yeni uyarlanabilir renk paleti. Duvar kağıdınıza bağlı olarak, sistem baskın ve tamamlayıcı renkleri otomatik olarak belirleyecek ve bunları bildirim gölgesi, ses kontrolleri, kilit ekranı ve hatta widget’lar dahil olmak üzere tüm işletim sistemine uygulayacak. Android 12 tasarımı artık daha etkileyici. Dolayısıyla, şekiller ve renkler kullanıcı arayüzünde önemli bir rol oynayacak. Uyarlanabilir renk paletlerinin yanı sıra, yeni işletim sistemi aynı zamanda UI öğelerinin boyutlarıyla da oynayacak.
Basit bir örnek, kilit ekranı saatiniz. Saatin boyutu, ekranınızda bildirim olup olmadığına bağlı olacak. Herhangi bir bildirim olmadan, oldukça iyi görünen genişletilmiş bir saat widget’ı elde edeceksiniz.

Android 12

Hızlı Ayarlar paneli, Android 12’de gerçek bir kontrol paneli olmayı hedefliyor. Bu bağlamda, paneldeki yeni eklemelerle birlikte düğmeler daha da büyümüş durumda. Örneğin, Android 12, Google Pay ve Ev Kontrolü düğmelerini, gizlilik odaklı iki geçiş düğmesi, yani Kamera ve Mikrofon Erişimi ile birlikte ekleyecek. Bu iki erişim düğmesi, akıllı telefonunuzdaki iki hassas sensör için sistem genelindeki izinleri doğrudan iptal edebilir Android 12 daha hızlı ve daha verimli olacak. Güvenlik ve Gizlilik Özellikleri’ne gelince,  Görsel revizyonun yanı sıra Android 12, akıllı telefonunuza önemli güvenlik ve gizlilik odaklı özellikler getiriyor.

En büyük eklenti, yeni Gizlilik panosu. Yeni işletim sistemi, 24 saatlik bir süre boyunca yüklü uygulamalarınızdan gelen veri taleplerinin sayısını gösteren bir pasta grafiği gösterecek. Aynı kontrol paneli, her uygulama için izin ayarlarını değiştirmenize olanak tanıyarak verileriniz üzerinde daha iyi kontrol sahibi olmanızı sağlayacak. Bir diğer önemli eklenti ise sağ üst köşedeki yeni kamera ve mikrofon göstergesi. Kameranıza veya mikrofonunuza her erişildiğinde, gösterge yanarak sensörün kullanımda olduğunu size bildirecek. Ayrıca, Hızlı Ayarlar panelinde bulunan Kamera ve Mikrofon Erişim düğmeleriyle, bu sensörlere sistem genelinde erişimi iptal edebilirsiniz. Android 12 bir konum izni ayarı ekliyor. Bu da, hava durumu gibi kesin konum bilgilerinizi paylaşmak zorunda olmadığınız uygulamalar için kullanışlı olacak. Yeni işletim sistemi ayrıca önemli yapay zeka işlemlerini sisteminiz içinde ayrı ve güvenli bir konuma ayıracak. Yeni işletim sistemine, ekran görüntülerini kaydırmak, konuşma widget’ları ve bozulmuş görme özelliklerinde iyileştirmeler gibi birçok başka küçük eklenti de geliyor. Android 12 Beta, Pixel’de ve Xiaomi, Realme, OPPO, OnePlus, ASUS ve Samsung gibi markaların bir dizi akıllı telefonunda yayında.

TP-Link M7000 4G LTE Mobile Wi-Fi ile gezici kablosuz ağınızı oluşturun