Android 12 ile bir çok yeni gizlilik ayarı geliyor

Yayın tarihi: 23 Ağustos 2021 Pazartesi 9:00 am - Güncelleme: 21 Ağustos 2021 Cumartesi 8:25 pm

Android 12 güncellemesi gizlilikle ilgili bir avuç eklemeye sahip. Yazılım şu anda beta aşamasının sonunda ve yakında piyasaya sürülmesi bekleniyor. İşte Android 12‘deki gizlilikle ilgili en önemli üç ekleme ve bunlardan yararlanmak için bilmeniz gerekenler.

Bunlardan ilki Gizlilik Panosu özelliği. Android 12 gizlilik programında her şeyden önce, Google’ın yeni Gizlilik Kontrol Paneli yer alıyor. Esasen, farklı uygulamaların cihazınızdaki verilere nasıl eriştiğini görmenizi sağlayan, böylece bu erişimi gerektiği gibi kısıtlayabilmenizi sağlayan basitleştirilmiş bir komut merkezidir. Google’ın Android sürümünde, Gizlilik Kontrol Paneline üç kolay adımda ulaşabilirsiniz: Sistem ayarlarınızı açın. Aşağı kaydırın ve Gizlilik bölümüne dokunun. Ekranın üst kısmındaki “Gizlilik Panosu” girişine dokunun. Gizlilik Panosundan, herhangi bir belirli özellik türünü (“Konum” veya “Kamera” gibi) ayrıntılı olarak inceleyebilir ve hangi uygulamaların bu özelliğe tam olarak ne zaman eriştiğini söyleyen bilgileri bulabilirsiniz.

Android 12

 

Sıradaki özellik, sensör erişim özellikleri. Android 12 gizlilik listesindeki bir sonraki özellik, ara sıra ekranınızda göreceğiniz ancak mesajı her zaman açık olmayabilecek bir özellik. Bir uygulama telefonunuzun kamerasına veya mikrofonuna eriştiğinde – yalnızca arka planda olsa bile – Android 12, sizi uyarmak için ekranınızın sağ üst köşesine bir gösterge yerleştirir.

Peki neye erişildiğini ve hangi uygulamanın sorumlu olduğunu nasıl bilebilirsin? İşin sırrı aşağı kaydırmada: Ekranınızın köşesinde yeşil bir nokta gördüğünüzde, ekranın üstünden bir kez aşağı kaydırın. Burada uyarının hangi uygulamadan geldiğini görebileceksiniz.

Sıradaki özellik, hızlı geçiş sensör ayarları. Telefonunuzun kamerasını, mikrofonunu veya GPS sensörünü tek bir hızlı dokunuşla tamamen kapatmanıza izin veren yeni bir dizi geçiş mevcut. Geçişler, Android’in Hızlı Ayarlar panelinde bulunuyor. Telefonunuzun ekranının üst kısmından iki kez aşağı kaydırın. Hızlı Ayarlar panelinin sol alt köşesindeki kalem şeklindeki simgeye dokunun. Pixel dışında bir telefon kullanıyorsanız, üç satırlı bir menü simgesine dokunmanız ve bunun yerine orada bir “Düzenle” komutu aramanız gerekebilir. Listenin sonuna kadar aşağı kaydırın ve “Kamera erişimi”, “Mikrofon erişimi” ve “Konum” etiketli kutucukları arayın. Her sekmeyi birer birer birer saniye basılı tutun, ardından Hızlı Ayarlar panelinizin etkin alanına taşımak için parmağınızı yukarı kaydırın. Ne kadar yükseğe çıkarsanız, listede o kadar yüksek görünür. Üçünü de yerleştirdikten sonra, ekranın sol üst köşesindeki oka dokunmanız yeterlidir. Hızlı geçiş anahtarları artık normal Hızlı Ayarlar alanınızda bulunacak ve erişilebilir olacaktır.

Facebook kendi Reels özelliğini test ediyor