Anayasa Mahkemesi’nden, “Tazminat bilirkişinin tespit ettiği miktarın altında olamaz” kararı

Yayın tarihi: 16 Ekim 2020 Cuma 2:38 pm - Güncelleme: 16 Ekim 2020 Cuma 2:38 pm

Anayasa Mahkemesi, Adıyaman’da arsasından kamulaştırma yapılmadan elektrik hattı geçirilen vatandaş ödenen tazminatın bilirkişi raporundan düşük yatırılmasının mülkiyet hakkının ihlali olduğuna hükmetti, farkın ödenmesini istedi.

Adıyaman’ın Merkez Eskisaray Mahallesi’nde Mehmet Beşir Arda isimli bir vatandaşa ait arsada, 1986 yılında kamulaştırma yapılmadan yüksek gerilim hattı inşa edildi. Arda, 2012 yılında Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) aleyhinde, bu hat nedeniyle arsasının işletme bütünlüğünün bozulduğu, üzerinde çalışma yapmanın hayati risk doğurduğu, arıza ve bakımlar nedeniyle ekili ürünlerinin zarar gördüğü, arsasının değerinin düştüğü iddiasıyla dava açtı.

TEİAŞ, iddialara itiraz etti, arsanın değerinin düşmediğini öne sürerek davanın reddini istedi. Keşif yapan bilirkişi heyeti, arsanın değerinin yüzde 57,19 oranında azaldığını tespit etti. Bilirkişi heyeti, irtifak bedelini, emsal taşınmaz üzerinden, 393 bin 770 TL olarak hesapladı, Yargıtay içtihadına göre irtifak bedelinin yüzde 50’yi geçemeyeceğini belirterek, tazminat bedelini de 257 bin 693 TL olarak açıkladı.

Mahkeme, 2013’te bu raporu esas alarak 220 bin TL tutarında tazminatın Arda’ya ödenmesine, arsanın yüksek gerilim hattı için kullanılan kısmının idareye irtifak hakkı olarak tesisine hükmetti. 2015 yılında karar, çeşitli düzeltmelerle, Yargıtay 5. Hukuk Dairesi tarafından onandı.

Arda bilirkişi tespiti ile mahkeme kararı arasındaki 37 bin 693 TL’lik fark için yeniden dava açtı. Bu dava Bölge Adliye Mahkemesi tarafından kesin olarak reddedildi.

Arda bunun üzerine “mülkiyet hakkının ihlali” iddiasıyla AYM’ye başvurdu. Konuyu görüşen Yüksek Mahkeme, ek davanın reddedilerek, kesinleşmiş hüküm ve bilirkişi raporunda yer alan 37 bin 693 TL’nin ödenmemesinin “mülkiyet hakkının ihlali” olduğunu belirledi. Farkın ödenmesi için kararın bir örneğinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilmesine hükmeden Yüksek Mahkeme, ödemenin 4 ay içinde yapılmasını istedi.

MHP, AYM ile ilgili çalışmalara başladı; hedef Yüce Divan yargılamaları