Anayasa Mahkemesi’nden Osman Kavala kararı: Hak ihlali yok

Yayın tarihi: 29 Aralık 2020 Salı 1:10 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2020 Salı 2:04 pm

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 1169 gündür tutuklu olan iş insanı Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu karara bağladı. Yüksek mahkeme, Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Karar 7’ye karşı 8 oyla, oy çokluğuyla alındı. 

Osman Kavala, “tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle ‘kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın ihlal edildiği” iddiasıyla Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu Anayasa Mahkemesi İç Tüzüğü’nün 28. maddesinin (3) numaralı fıkrası uyarınca Genel Kurula sevk etme kararı almıştı.

AYM Genel Kurulu, Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu karara bağladı. Yüksek mahkeme, Kavala’nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi. Karar 7’ye karşı 8 oyla, oy çokluğuyla alındı.

KAVALA’NIN DAHA ÖNCEKİ BAŞVURULARI DA REDDEDİLMİŞTİ

Osman Kavala’nın avukatlarının, “tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği” gerekçeleriyle daha önce yaptığı bir bireysel başvuru, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulunca 22 Mayıs 2019’da reddedilmişti. Genel Kurul kararı 5’e karşı 10 üyenin oy çokluğuyla almıştı.

AYM, Osman Kavala’yı gündemine aldı

KAVALA’NIN YARGILAMA SÜRECİ

19 Ekim 2017’de Osman Kavala Gaziantep’te gözaltına alındı. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne getirilen Kavala’nın gözaltına alınmasının nedeni soruşturmada gizlilik kararı olduğu gerekçesiyle paylaşılmadı. Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne kondu.

Kavala hakkındaki iddianame ise 20 Şubat 2019’da, işadamının tutukluluğunun 477’nci gününde hazırlandı. Kavala 18 Şubat 2020’deki altıncı duruşmaya da tutuklu olarak çıktı. Duruşmada sekiz sanıkla birlikte Kavala da ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçlamasından beraat etti ve tahliyesine karar verildi.

Ancak hemen ardından İstanbul Başsavcılığı Kavala hakkında darbe girişimi bağlamındaki soruşturmada gözaltı kararı bulunduğunu duyurdu. Tahliyesi beklenirken gözaltına alındı. Oysa Kavala hakkında Ekim 2019’da bu soruşturmada tahliye kararı verilmişti. Buna rağmen Kavala 19 Şubat günü yeniden tutuklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Osman Kavala ve yakalama kararı bulunan eski CIA danışmanı Henri Barkey hakkında “Anayasayı ihlal” suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet, “siyasal veya askeri casusluk” suçlamasıyla ise 20’şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. İddianamede, Kavala ve Barkey’in 15 Temmuz darbe girişimi sürecinde de rol aldıkları iddia edilmişti.

İddianameyi kabul eden İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi, bu davanın ilk duruşmasının 18 Aralık’ta yapılmasını kararlaştırmıştı. Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar vererek bir sonraki duruşmayı 5 Şubat 2021’e erteledi.

‘Casusluk’ iddiasıyla yargılanan Osman Kavala 1169 gündür Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunuyor.

Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı