Anayasa Mahkemesi, Gergerlioğlu’nun başvurusunu reddetti

Yayın tarihi: 31 Mart 2021 Çarşamba 10:15 am - Güncelleme: 31 Mart 2021 Çarşamba 1:29 pm

Anayasa Mahkemesi, HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu ‘yetkisizlikten’ reddetti. Kararla ilgili Tele1’e konuşan Gergerlioğlu, “Karar ceza dosyasıyla ilgili değil. Asıl dosya o. 3 Mart’ta yaptığımız başvuruya yanıt bekliyoruz” dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda hakkında ‘terör propagandası yapmak’ suçundan kesinleşen mahkeme kararının okunmasının ardından milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, AYM’ye başvurmuştu. AYM, Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvuruyu yetkisizlikten reddetti.

Mahkeme oy birliği ile verdiği kararla konunun TBMM Başkanlığı’nın alanına girdiğine karar verdi. Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun bireysel olarak yaptığı başvuru ise ayrıca değerlendirilecek.

TELE1’E KONUŞTU: AİHM’E GİDECEĞİZ

Gergerlioğlu kararla ilgili Tele1’e açıklamalarda bulundu. “Böyle bir karar olabilir” diyen Gergerlioğlu, “Biz AİHM’e gideceğiz. İki başvuru yapmıştık. Ceza dosyasıyla ilgili verilmedi karar. Asıl dosya o. 3 Mart’ta yaptığımız başvuruya yanıt bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ADALET NÖBETİ’Nİ SONLANDIRIYOR: “BU SON DARBEYİ ÖNLEYEBİLECEK OLAN AYM’DİR”

Kararla ilgili Ankara’da partisinin genel merkezi önünde açıklama yapan Gergerlioğlu, Meclis’te başlattığı daha sonra da HDP Genel Merkezi’ne taşıdığı Adalet Nöbeti’ni bugün sonlandıracağını açıkladı.

Gergerlioğlu, “Ben Kocaeli’nden buraya gelirken adeta bir kar tanesiydim ama Ankara’dan tüm Türkiye’ye, tüm Türkiye halklarının etnik ve dini kimliklerini birleştiren bir insan hakları mesajını partimizle beraber verdik ve bu toprakların birleştirici bir çimentosu olduk tüm arkadaşlarımızla beraber. Evet birkaç gün sonra cezaevine girebilirim ama bu son darbeyi önleyebilecek olan, hepimizin en son sığınağı Anayasa Mahkemesi’dir” dedi.

‘Topluma son sözleri olduğunu’ belirten Gergerlioğlu, şöyle devam etti: “Arkadaşlarımızı cezaevine artıp, gaspla orada tutabilirsiniz. Arkadaşlarımız rehinelikle orada tutuluyor. Hiçbir sorunu da çözemediniz, çözemezsiniz de. Çünkü bir halk var ve onların istekleri, gasp edilen haklarının talepleri var. Çok açık. Dün Barış Anneleri geldi buraya ‘Biz Türk halkının haklarına nasıl saygı gösteriyorsak, onlar da bizim kimliğimize, haklarımıza saygı göstersin’ dedi Barış Annelerimiz. Halkın her kesimden insan geldi. İnanın ki en sağdan, en sola kadar her dini ve etnik kesimden insanımız buraya geldi ve bir insan hakları ortak paydası oluşturduk biz burada. Bu HDP Genel Merkezi’nde oluşturulmuş, Meclis’te oluşturulmuş çok değerli bir paydadır. Benim topluma son sözlerim; gelin ‘Bu insan hakları ortak paydasını koruyalım’dır. Bu çok değerlidir, bu şansı kaybetmeyelim. Bu parti bunun için gayret sarf ediyor. Bunu gerçekleştirebileceğimiz oranda başarılı olacağız, gerçekleştiremezsek de bu ülke için gerçekten üzücü günler devam edecek.”

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Gergerlioğlu’nun sosyal medyadan yaptığı bir haber paylaşımı nedeniyle ‘terör örgütü propagandası’ suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmasını öngören yerel mahkeme kararını 19 Şubat’ta onamıştı.  Kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunan Gergerlioğlu, aynı zamanda da ‘tedbir’ kararı alınması talebinde bulunmuştu. Gergerlioğlu’nun bireysel başvurusuyla ilgili süreç devam ederken, tedbir kararı reddedilmişti.

Gergerlioğlu’nun hakkındaki kesinleşmiş yargı kararı Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda 17 Mart’ta okunmuştu. Kararın okunması ile Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürülmüştü. Gergerlioğlu, Meclis’te ‘Adalet nöbeti’ne başlamış, 5. günün sonunda gözaltına alınmıştı.

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü