AYM’nin Selahattin Demirtaş kararı sonrası avukatından açıklama

Yayın tarihi: 19 Haziran 2020 Cuma 12:46 am - Güncelleme: 23 Haziran 2020 Salı 10:11 am

Anayasa Mahkemesi (AYM), Selahattin Demirtaş ve Eren Erdem’in uzun tutukluluk başvurusunda oybirliği ile ihlal kararı verdi. Demirtaş’ın avukatı, AYM kararının Demirtaş’ın özgürlüğünü sağlamadığını belirtti.

AYM, tutukluluğun makul süreyi aşması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiğini kararlaştırdı. Mahkeme Demirtaş’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Tutukluluk incelemesinin yapılmaması dolayısıyla kişi hürriyeti ve güvenliğinin ihlal edildiği iddiasının “konu bakımında yetkisizlik” gerekçesiyle kabul edilemez olduğuna karar veren AYM, tahliye talepleri ve tutukluluğa itirazların karara bağlanmamasının ihlal olduğu başvurusunu ise “süre aşımı” nedeniyle kabul edilemez buldu.

Tutukluluğun kanunda öngörülen süreyi aştığı iddiası ise “açıkça dayanaktan yoksun” olarak nitelendirilerek reddedildi.

Ayrıca kararın bir örneğinin Adalet Bakanlığı ve Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verildi.

AYM KARARI DEMİRTAŞ’IN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ SAĞLAMIYOR

Kararın ardından açıklama yapan gazeteci Kemal Göktaş, “AYM kararının Demirtaş’ın özgürlüğünü sağlaması beklenmiyor” dedi. Demirtaş’ın başka bir soruşturmadan tutuklu olduğunu hatırlatan Göktaş, şöyle bilgi verdi:

“Anayasa Mahkemesi Selahattin Demirtaş’ın uzun tutukluluk başvurusunda oybirliği ile ihlal kararı verdi. Tutukluluğun makul süreyi aştığı ve Anayasa 19. maddenin ihlal edildiğine karar verildi. Mahkeme 50 bin TL manevi tazminata hükmetti. Karar bilgi için Ankara 19 ACM’ye gönderildi. AYM kararının Demirtaş’ın özgürlüğünü sağlaması beklenmiyor.

AYM’nin ihlal bulduğu tutuklamada Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi tahliye kararı vermiş, ancak bundan önce Demirtaş başka bir soruşturma bahane edilerek tutuklanmıştı. Bu tutuklama tam da bu günler için yapılmıştı.

İşin aslı: AYM, 2017 ‘de aynı başvuruda ihlal yok kararı vermişti. Ama AİHM ihlal kararı verince AYM bugün “mecburen” eski kararından döndü. Ama yargı, Demirtaş özgür kalmasın diye bu başvuruya konu davada tahliye verip, başta bir soruşturmadan tutuklama kararı vermişti zaten.”

EREN ERDEM İÇİN HAK İHLALİ KARARI

Yüksek Mahkeme, CHP’li Milletvekili Eren Erdem için de hak ihlali olduğuna hükmederek, 30 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi.

EREN ERDEM’DEN AÇIKLAMA

AYM’nin kararına ilişkin Twitter’dan açıklamada bulunan Eren Erdem, ”Anayasa Mahkemesi oy birliği ile benim ve Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna hak ihlali kararı verip, şahsıma TAZMİNAT ödenmesine hükmetmiş. Hiçbir TAZMİNAT yaşadığım zulmü unutturamaz. O nedenle TAZMİNATI, “şiddet mağduru kadınlara” bağışlayacağım..” ifadelerini kullandı.