Anaokulu binası imam hatip yapıldı! Mahalleli sokağa döküldü

Yayın tarihi: 27 Eylül 2021 Pazartesi 1:39 pm - Güncelleme: 5 Temmuz 2022 Salı 11:19 am

TELE1 – Mustafa Şenyuva

Türkiye’de imam hatiplere ayrıcalığın geldiği yer birçok kesimin eğitimde eksik bırakılmasına neden oluyor. Bu durum İstanbul’daki Ümraniye Atakent Mahallesi’nde yaşanıyor. Belediye planlarında anaokulu tesisi olarak görülen bina, önce İslami bir vakfa teslim edildi mahalleliden tepki geldi vakıf kapatıldı. Daha sonra ise imam hatibe çevrildi.

İstanbul Ümraniye Belediyesi’nin Atakent Mahallesi’nde Bulunan bir arazisi yıllardır başkanlığını Bilal Erdoğan’ın Yaptığı “İlim Yayma Vakfı’nın İrfan Okulları” tarafından kullanılıyordu.

Arazi üzerinde bulunan ve vakfın kullandığı bina, belediyenin planlarında “Anaokulu Tesisi” olarak görünüyor ve mahalle halkı arazinin ve binanın buna uygun kullanılmasını istiyordu.

Belediyenin anaokulu olarak kullanıma açmadığı bina ve çevresindeki park alanı 1998 yılında önce İslami vakfın kullanımına sunuldu, daha sonra mahalleliden gelen tepkiler ve şikayetler üzerine vakıf kapatıldı.

Ancak bina bu sefer de İmam Hatip okuluna dönüştürüldü.

Mahallede birbirine 200 metre mesafede 3 tane imam hatip okulu var… Okullardan birinin imar planı anaokulu olarak düzenlenmesine rağmen hâlâ işlem başlatılmıyor. Veliler de öğrenciler de zor durumda kalıyor.

Atakent Mahalle Dayanışması’nın düzenlediği “Anaokulumuzu Geri İstiyoruz!” basın açıklamasının tamamı:

“Değerli Atakentliler, Ümraniyeliler,

Sorunumuza ilgi gösteren saygıdeğer dostlar ve basın mensupları;

Atakent mahallesi’nde bulunan kamuya ait alanların halkın isteği doğrultusunda kullanılmasını yetkili kurumlara duyurmak için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Önünde bulunduğumuz 1761 ada 11 parselde bulunan, Ümraniye Belediyesi tarafından Anaokulu olarak yapılan binanın 1998 yılında ‘İlim Yayma Vakfı’na ait özel bir koleje verilmesi ile başlayan süreç zaman içinde yine aynı kolejin etrafındaki yeşil alanları kullanması ve bu alanlara kaçak yapılar inşa etmesiyle devam etmiştir.

Kolejin hemen arkasında bulunan parkın bir kısmı okulun sınırlarına dahil edildikten sonra buraya bir de spor sahası yapılmıştır. Kolej daha sonra hemen önünde bulunan kamuya ait başka bir alanın da etrafını çevirerek buraya da betonarme bir bina yapmıştır.

Bu alanların kulanımı ve kaçak yapılaşmalarla ilgili yaptığımız yazılı (1901846885 sayılı) başvuruya cevaben Ümraniye Belediyesi Plan ve Proje Müdürlüğünün 11.09.2019 tarihinde tarafımıza verdiği yanıtta Kolejin ‘Park Alanı lejantında kalan alanı usulsuz kullandığı’ tespit edilmiştir.

Kolejin önünde güvenlik binasının da bulunduğu kamuya ait alan okulun sınırlarına dahil edilmiş buranın inşaatı devam ederken yapılan şikayetler görmezden gelinmiş Ümraniye Belediyesi tarafından kaçak bir yapıya göz yumulmuştur. Mahalle halkı konuya duyarsız kalmamış Kolejin kamuya ait alanları kullanması ile ilgili çeşitli girişimlerde bulunmuştur. İki yılı aşkın süre içinde birçok çalışma ile süreç takip edilmiş taleplerimiz yazılı olarak Ümraniye Belediyesi’ne iletilmiştir.

Kolejin kullandığı park alanının halkın kullanılmına açılması konusunda 15.12.2020 tarihinde yaptığımız başvuruya (2005591603) cevaben Park ve Bahçeler Müdürlüğünün (01.03.2021 tarih.ek2) verdiği yanıtta parkın Bütçe imkanları doğrultusunda açılacağı belirtilmiş bundan 1 ay önce parka okul dışından bir kapı açılmıştır. Bahse konu parkın ve içinde bulunan futbol sahasının mahallelinin kullanımına açılacağı bilgisini kısa bir süre önce yetkililerden öğrenmiş bulunmaktayız. Hatta iki haftadır bu sahayı Ümraniyeli çocuklar kullanıyor, spor yapıyorlar.

Özetle; İlim Yayma Vakfına ait kolejin yıllardır tekelinde olan yeşil alan, mahalle halkının yaptığı girişimler sonucunda Ümraniyelilerin kullanımına açılmıştır. 19 yıldır eğitim alanında bir arpa boyu yol katedemeyen hükümet tarafından, vakıf ve dernekler aracılığıya devletin kurumları devre dışı bırakılarak yeni bir sistem kurgulanmış mahallemizdeki anaokulu binası da bu sistemin bir parçası olarak kullanılması amaçlanmıştır. Ülke parsel parsel satılmış sıra mahalle aralarındaki yeşil alanlara kadar gelmiştir. Sıra bizim mahallemize geldiğinde; anaokulu binamızın bir vakfa verilmesi ve etrafındaki kamuya ait alanların usulsuzce kullanılmasına sessiz kalamazdık. Kalmadık…

2 yıl önce 15 Eylül 2019’da, yine burada bir basın açıklaması yaparak Atakentin sahipsiz olmadığını kamuoyu ile paylaştık.

Ümraniyeliler olarak mahallemizde bulunan parkımıza sahip çıkacağız dedik, geri alacağız dedik ve aldık.

Anaokulu binamızı, kullanan Bilal Erdoğan’ın başkanvekili olduğu vakıf dahi olsa, geri alacağız dedik ve bu binayı kamuya kazandırdık.

El koyulan, gasp edilen çeşitli yöntemlerle halkın malını özel kişi ve kuruluşlara peşkeş çeken anlayışa sessiz kalmadık, inandık ve İlim Yayma Vakfını Atakent’ten gönderdik.

Yaptığımız yazışmalar sonucunda Ümraniye Belediyesi’nin (Yapı ve Kontrol Müdürlüğünün) 31.03.2021 tarihinde tarafımıza verdiği yanıtta İlim Yayma Vakfına gerekli tebligatın yapıldığı ve vakfın binayı terkedeceğini kamuoyu ile paylaştık. (ek3) Fakat bu yazışmalarda bahse konu binanın İmam Hatip yapılmak istendiğini öğrendik.
Atakent Mahallesi’nde bir İmam Hatip Ortaokulu bir de İmam Hatip Lisesi varken planlarda ‘Anaokulu tesisi’ olarak gözüken okul binamızın mahallenin ihtiyaçları doğrultusunda Anaokulu yapılması için talepte bulunduk. Mahalle sakinler olarak bir imza kampanyası başlattık. Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyelerimiz buranın anaokulu olması için mecliste konuşmalar yaptılar, önergeler verdiler.

Atakent mahallesi sakinleri olarak topladığımız 5000 imza ile beraber yetkili merciler ile görüştük fakat taleplerimiz karşılıksız kaldı. Mahalle halkının talepleri görmezden gelindi.

Mahallemizdeki ortaokulların içinde dahi anaokulu sınıfı açılırken bu ihtiyacı yok sayarak bir mahalleye üçüncü İmam Hatip Okulunun açılmasını tamamen siyasi bir karar olarak görüyoruz. Bu binanın yer tahsisi Ümraniye Belediyesi tarafından 1 yıl için yapılmıştır. Yani önümüzdeki sene bu sürenin uzatılması gerekmektedir.

Buradan Ümraniye Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz. Ümraniye Belediye Meclisi, Ümraniye halkının ihtiyaçları doğrultusunda karar almak zorundadır. Mahallemizdeki anaokulu binası üzerinden siyasi rant peşinde koşmayın. Halkın taleplerini görmezden gelmeyin.

Bizler yok saydığınız taleplerimizi ve bu taleplerin takipçisi olan imzaları kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bugün 5000 imzayı yok sayarsanız yarın 15000 imza ile geleceğiz. Onuda görmezden gelirseniz Ümraniye Belediyesi’nin önünde, ilçe milli eğitim binasının önünde toplanacağız. Sesimizi duyurana kadar mücadeleye devam edeceğiz.

Bugün burada bizlere destek veren Atakent Mahalle Dayanışma gurubuna ve tüm Ümraniyelilere teşekkür ediyoruz. Anaokulumuzu geri aldığımız gün yine burada haklı mücadelemizin gururunu paylaşmayı diliyorum.

Saygılarımızla”