‘Anaokullarına mescit’ uygulaması yargıya taşındı

Yayın tarihi: 8 Kasım 2023 Çarşamba 8:50 am - Güncelleme: 8 Kasım 2023 Çarşamba 8:50 am

Eğitim-Sen Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), okul öncesi ve ilköğretim kurumlarında ‘mescit düzenlemesi’ uygulamasını yargıya taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), eğitim kurumlarında ‘mescit düzenlemesi’ ve okul öncesi eğitimde katıkı payı uygulamasını içeren yönetmelik değişikliği 14 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), büyük yankı uyandıran bu yönetmelik değişikliğine karşı dava açtı.

Eğitim Sen tarafından yapılan açıklamada, “Değişiklikle okul öncesi eğitimin zorunlu ve ücretsiz olması gerekirken ‘ödenmesi zorunlu ücret katkı payı’ düzenlemesinin temel ve yasal haklara aykırıdır” denildi.

Açıklamada, “32’nci maddesi ile Yönetmeliğin 81’inci maddesinin altıncı fıkrasındaki ‘(6) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumları ile yatılı bölge ortaokullarının pansiyon kısımlarında ibadet İhtiyaçlarının karşılanması amacıyla doğal aydınlatmalı uygun mekânda mescit açılır.’ cümlesinin, Çocuk Hakları Sözleşmesi, Milli Eğitim Kanunu ile Anayasa gibi kanunlarla tanımlanmış laiklik ilkesine aykırı olması nedeniyle, öncelikle yürütmenin durdurulması daha sonra iptali istemli dava açılmıştır” ifadeleri yer aldı.