‘Anadolu Aslanları’nın kar keyfi

Yayın tarihi: 29 Aralık 2021 Çarşamba 9:30 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2021 Çarşamba 9:30 pm

‘Anadolu Aslanları’ olarak da bilinen Kangal köpekleri, soğuk ve karlı havanın keyfini  1600 rakımlı Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezi’nde sürüyor.

Kente yaklaşık 10 kilometre mesafedeki 1600 rakımlı Meraküm Tepesi’nde oluşturulan Kangal Köpeği Eğitim, Koruma ve Üretim Merkezinde sıcaklık zaman zaman sıfırın altında 10 dereceye düşüyor. Kangal köpekleri, kar kalınlığının yer yer 10 santimetreyi bulduğu tesiste karın tadını çıkarıyor.

Kangal Köpeği Üretim, Eğitim ve Koruma Merkezi Veteriner Hekimi Engin Genç, Kangal köpeklerinin en sevdiği mevsimin kar yağışı ve soğuk hava nedeniyle kış olduğunu söyleyerek “Kangal köpeği karı sevmesi, zorlu kış şartlarına dayanıklı olmasıyla biliniyor. Kangal köpeklerinin iştahlarında açılma, hareketlilik, canlılık var, daha çok arazide gezmek ve daha çok enerji sarf etmek istiyorlar. Yüzleri gülüyor diyebiliriz.” dedi.

KANGAL KÖPEKLERİ KIŞ MEVSİMİNİ DAHA ÇOK SEVİYOR

Genç, Kangalların soğuk havayı sevmesinin fizyolojileri, tüy ve deri yapılarıyla ilgili olduğunu dile getirerek sözlerine şu şekilde devam etti:

Kangallar tüy, vücut ve fizyolojik yapısı itibarıyla soğuğa adapte olduğu için sıcaktan olumsuz etkileniyor. Özellikle çiftlik merkezimiz yüksek ve yayla havasına sahip olduğu için biraz daha rahat geçiyor. Sıcak bölgelerdeki Kangal köpeklerinin daha pasif, günün büyük kısmını uyuyarak geçirdiğini görüyoruz. Hareketleri daha yavaşlıyor, daha sık soluk alıp verme oluyor ve su ihtiyacı artıyor. Günün çoğunluğunu daha yavaş metabolizmayla geçiriyorlar.”

Kangal köpeklerinin sıfırın altında 30 dereceye kadar dayandığını gözlemlediklerine değinen Genç, “İyi bir bakım ve besleme çok önemli. Kangal köpeklerinin karın üzerinde kıvrılarak ve burunlarını kuyruk kısmına sokarak bu şekilde yaşadıklarını ve hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını gördük.” dedi.

Kangal Lessi’nin 10 yavrusunun ısınma keyfi