Anadolu Ajansı çalışanlarını isyan ettiren taşınma! Binanın sahibi Yeşildağ iddiası

Yayın tarihi: 19 Nisan 2023 Çarşamba 12:00 am - Güncelleme: 19 Nisan 2023 Çarşamba 1:06 am

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Fahrettin Altun’un başında olduğu İletişim Başkanlığı’na  bağlanan Anadolu Ajansı’nda çalışanlar isyanda. Ajans, Ümraniye’ye taşındı. Çok yüksek kira bedeli ödenerek taşınılan koca bina, Erdoğan’ın hapiste korumalığını yapan ve son dönemde havuz medyası patronu olan Hasan Yeşildağ‘a ait.

Tarihi Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihiyle özdeş olan Anadolu Ajansı (AA), Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) açılmadan 17 gün önce 6 Nisan 1920’de kuruldu. TBMM’nin çıkardığı ilk yasaları duyurdu. Milli Mücadele’nin ve Kurtuluş Savaşı’nın her aşamasına tanıklık etti.

AA PARTİ BÜLTENİNE DÖNÜŞTÜ

Anadolu Ajansı’nın denetimi, 2019 yılında çıkarılan kararname ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığına, dolayısıyla İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un verildi. Kararnameye göre AA’nın tüm faaliyet, bütçe, örgütlenme ve insan kaynakları yönetimini denetleme yetkisi, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın oldu. Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan AA, bu tarihten sonra da tamamen parti bültenine dönüşen bir yapıya büründü.

AKP döneminde doğrudan ve parti bültenine dönüşen ajansın bugün 4 binden fazla çalışanı var. Ama haber bültenleri sadece Cumhurbaşkanı ve bakanların demeçlerinden ibaret bir görüntü sergiler oldu.

ÇALIŞANLAR İSYANDA

Anadolu Ajansı, İstanbul’da gazeteciliğin kalbinin attığı Babıali denilen Cağaloğlu’nda küçük bir binada tüm olanaksızlıklara, kısıtlı imkanlarına rağmen başarılı bir habercilik yapardı. Yüzlerce gazeteci yetiştiren AA, AKP iktidarının göreve gelmesinden sonra yavaş yavaş, aynı TRT gibi kabuk değiştirdi, parti bülteni yayımlayan, yandaş medya ile paralel bir yayın izleyen konuma dönüştü.

Anadolu Ajansı, Cağaloğlu’ndan sonra Basın İlan Kurumu ile birlikte Topkapı Cevizlibağ’daki , Tercüman gazetesinin eski yerine taşındı. Ama ne olduysa Fahrettin Altun’a bağlı AA, İstanbul’un merkezinden, Anadolu yakasına, en yoğun trafiğin olduğu Ümraniye’ye taşınma kararı aldı. Üstelik, Ankara merkezin de buraya taşınmasına karar verildi.

İstanbul’da yaşayan AA çalışanları, finans merkezi haline getirilen bölgede ev bulamazken, ulaşımda da büyük sıkıntılar yaşadı. Özel araç dışında ulaşım imkanı olmayan Ümraniye’deki yeni yere çalışanların gelmesi için, Metro durağına 15 dakikada bir ring seferi yapan araçlar konuldu.

Ajans’ın Ankara merkezinin de bölge müdürlüğü seviyesine düşürüleceği ifade edilirken, özellikle bakanlıkları takip eden muhabirlerin görevlerinde ve sayılarında bir değişiklik yapılmayacağı ifade ediliyordu. Ancak, sendikanın “AA Genel Müdürlüğü’nün İstanbul’a taşınma planı göz önünde bulundurularak, İstanbul’a yapılacak görevlendirmeler hariç olmak üzere, Medya-İş üyesinin çalıştığı il değiştirilemez” ifadelerini sözleşmeye koyması ve Ankara’da hayatlarını kuran çalışanların isyanı nedeniyle bu plan gerçekleşmedi.

HASAN YEŞİLDAĞ’A AİT İDDİASI

Şimdi sıkı durun, AA’nın taşınmasına karar verilen Ümraniye’deki binanın sahibi olduğu iddia edilen isim de hiç yabancı değil. Bünyesinde yandaş havuz medyası diye adlandırılan Star Gazetesi, Akşam, Güneş, TV 360 ve Kanal 24’ün yanı sıra Lig Radyo ve bazı dergiler bulunan ES Medya Grubu’nun patronu Hasan Yeşildağ. Hani Recep Tayyip Erdoğan’dan önce Pınarhisar Cezaevi’ne giren ve korumalığını yapan Hasan Yeşildağ.

Sedat Peker, Yandaş, havuz medyasına dahil olan Türk Medya Grubu patronu Hasan Yeşildağ ve kardeşi Zeki Yeşildağ’ın 25 milyarlık devlet ihalesi alan Yapı Yapı firmasının yüzde 25’lik gizli ortakları olduğunu açıklamıştı. Hasan Yeşildağ’ın Çamlıca Kulesi’nde bulunan kafenin işletmecisi olduğunu kaydeden Peker, Hasan Yeşildağ ve Zeki Yeşildağ’ın tüm kirli işlerin mimarları olduğunu iddia etmişti.

Sedat Peker söz vermişti! Peş peşe Hasan Yeşildağ paylaşımları

AA BİNANIN İNŞAATINI TAMAMLADI 2 MİLYON LİRA KİRA İDDİASI

AA’daki akçeli işle bununla sınırlı değil. Hasan Yeşildağ’a ait olduğu iddia edilen binanın inşaatı henüz bitmemişti. AA yöneticileri, kaba inşaatı tamamladı ve 2022 Kasım ayı başında (7 ay önce) taşınma işlemini gerçekleştirdi.  Bina için ödenen kira bedeli iddiası da dudak uçuklatan cinsten; 2 milyon aylık kira.

6. KATI KİRALADILAR

Bir medya kuruluşu için düşünülebilecek en son yer olan Ümraniye’de aylık, 2 milyon lira kira ödendiği belirtilen 14 katlı koca bina, AA için o kadar büyüktü ki, aradan 6 ay geçtikten sonra 6’ıncı katını başka bir şirkete kiraladılar.

İLK BÜROSU KARARGAHTI

Halide Edip Adıvar’ın adını koyduğu ve kuruluş genelgesini Atatürk’ün imzaladığı Anadolu Ajansı’nın ilk yeri için Milli Mücadelenin karargahı Ankara’daki Ziraat Mektebi’nde bir büro oluşturulmuştu. 12 Nisan 1920 tarihinden itibaren ilk haberler, Ajansın bu ilk bürosundan servis edildi.

Mustafa Kemal Paşa, 18 Nisan 1920’da yayımladığı genelgede, Anadolu Ajansı’nın haberlerinin iletilmesinde doğabilecek kusurların “vatan suçu” oluşturabileceğini vurgulamıştı. Kurtuluş savaşında ve sonrasında çok önemli görevler üstlenen AA, dünyanın sayılı ajansları arasında yer alabilecekken bugün, siyasi propaganda heveslerine ve ranta kurban edilir hale getirildi.

Anadolu ajansı Hasan Yeşildağ Fahrettin Altun

Parti bülteni yayımlayan, yandaş medya ile paralel bir yayın izleyen konuma dönüşen Anadolu Ajansı’nda alengirli işler oluyor.