Amiral Gürdeniz: Bu bir dönüm noktası

Yayın tarihi: 14 Nisan 2022 Perşembe 12:01 pm - Güncelleme: 14 Nisan 2022 Perşembe 12:01 pm

Ukrayna, Karadeniz’de Rusya‘nın ‘Moskova’ adlı kruvazör gemisini Neptun füzesiyle vurduklarını duyurdu. Rusya ise gemide mühimmat patladığını açıkladı. Kritik gelişmeyi Amiral Cem Gürdeniz değerlendirdi.

Ukrayna’nın Odessa Bölgesi Askeri İdaresi Başkanı Maksim Marçenko, Ukrayna silahlı kuvvetlerince fırlatılan iki Neptun seyir füzesinin Rus filosuna ait Moskova kruvazör gemisine isabet ettiğini ve gemide yangın başladığını duyurdu. Marçenko, kruvazörün tahmini mürettebat sayısının 510 olduğunu ifade etti.

Rus Karadeniz filosuna ait “Moskova” isimli geminin durumuna ilişkin Rusya Savunma Bakanlığı açıklama yaptı. Açıklamada, “Moskova kruvazörü, çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak etmesi nedeniyle ağır hasar gördü” ifadesi kullanıldı. Gemideki mürettebatın tahliye edildiği kaydedilen açıklamada, yangının çıkış nedeninin araştırıldığı belirtildi.

Ukrayna: İstanbul mutabakatına bağlıyız

‘ÇOK CİDDİ SONUÇLAR OLACAKTIR’

Dikkatler bir kez daha bölgeye çevrilirken, Amiral Cem Gürdeniz gelişmeyi Veryansın TV’ye değerlendirdi. Gürdeniz Ukrayna’nın iddialarının doğru olması halinde gelişmenin savaşa etkisinin büyük olacağını vurguladı:

“Eğer 12000 tonluk, 480 mürettebatı olan bu gemi Ukrayna tarafından iddia edildiği gibi Neptün füzeleri ile vurulmuş ve batmışsa çok ciddi sonuçları olacak bir gelişmedir. Moskova kruvazörü Karadeniz donanmasının amiral gemisiydi. Sovyet Donanması döneminde de çok büyük prestije sahip bir gemiydi. O zamanki adı Slava’ydı daha sonra adı 1995’te Moskova yapıldı. Tabii çok iddialı bir isim verildi. Bu geminin kaybı her durumda Rus donanması için ciddi bir prestij kaybıdır. Başta da dediğim gibi eğer batırılmışsa yaratacağı etki büyük olacaktır.”

BM: Ukrayna’da 1932 sivil öldü, 4,7 milyon kişi komşu ülkelere geçti

1982 VE 2006 SALDIRILARI

Gürdeniz tarihten örnekler verdi: “Hep böyle olmuştur. 4 Mayıs 1982’de Falkland savaşında İngiliz Sheffield Fırkateyni Arjantin uçaklarının ateşlediği Exocet füzeleri ile batırıldıktan kısa süre sonra İngiliz Parlamentosu savaşın şiddetini artırmış ve savaş bölgesine girmediği halde Arjantin kruvazörü Belgrano ikaz edilmeden İngiliz denizaltısı tarafından torpidolarla batırılmıştı. Yüzlerce denizci boğulmuştu. Benzer bir olay 14 Temmuz 2006’da Beyrut açıklarında olmuştu. İsrail korveti Hanit Hizbullah’ın C 802 füzeleri ile vurulmuştu. O batmamıştı ama İsrail’de yarattığı tepki çok büyük olmuştu. İsrail Lübnan’daki müdahalesinin şiddet ve temposunu çok artırmıştı.”

‘KARŞILIKLI NEFRET VE REKABETİ ARTIRACAKTIR’

Amiral Gürdeniz, kruvazör gemisinde yangının, ABD’nin Ukrayna’ya askeri yardım kararının ardından çıkmasına dikkat çekti: “Moskova kruvazörünün Neptun füzeleriyle batırılması doğruysa yaratacağı etki aynı olacaktır. Bu tip prestiji yüksek savaş gemilerinin batırılması, savaşı şiddetlendirir. Harekat temposunu ve şiddetini arttırır. Rus tarafı gemide bir yangın çıktığını söylüyor. Diğer taraftan Ukrayna tarafının ve batı medyasının iddiaları doğruysa, bu gemiyi gerçekten Neptün füzeleri batırmışsa bunun Ukrayna’daki kara savaşına etkisi çok büyük olacaktır. Aynı gün ABD’nin Ukrayna’ya silah, mühimmat ve askeri yardım miktarını artırma kararının almasından sonra geminin batması karşılıklı nefret ve rekabeti artıracaktır.”

‘BİR DÖNÜM NOKTASI’

Gürdeniz, gelişmenin ciddi bir kırılma yaratacağını belirterek, olayın bir dönüm noktası olduğunu söyledi: “Bu durum masum sivillerin kaybı açısından son derece kaygı verici ve üzücüdür. Rusya’nın kendi kamuoyunda bu kaybı telafi edebilmek açısından neler yapabileceği zamanla göreceğiz. Son derece önemli bir olaydır. Moskova neticede Rusya’nın başkentinin adını taşıyan bir gemidir. Bu geminin batmış olması Rus halkında ciddi bir kırılma yaratacaktır. Bunun yaratacağı etki Batı karşıtlığını da etkileyecektir. Çok yakın iki akrabanın birbirleriyle savaştığını, birbirlerini öldürdüğünü görüyoruz. Bu tip ilişkilerde böyle psikolojik etki yaratan hamlelerin sonuçlarını bilemeyiz. O bakımdan kamuoyunda şu an Ukrayna’ya silah yardımı yapan Batı’ya yönelik antipati de tavan yapacaktır. Gemilerin batması kamuoyunda çok farklı algılanır. Nasıl ki biz kendi gemimiz Kocatepe’yi Kıbrıs Barış Harekatı’nda batırdığımız halde hala unutamıyorsak, Ruslar da bunu unutmaz. Bu tip büyük gemilerin kamuoyunda yarattığı etki çok önemli olur. O nedenle olay bir dönüm noktasıdır.” (VERYANSIN TV)

Ukraynalı muhalif Medvedçuk’un eşinden Erdoğan ve Zelenski’ye çağrı