Amerikan ordusu metaverse içinde tatbikatlar yapmak istiyor

Yayın tarihi: 19 Mayıs 2022 Perşembe 11:00 am - Güncelleme: 18 Mayıs 2022 Çarşamba 6:00 pm

Amerikan ordusu kendi Metaverse projesini hazırlıyor. Bu meta evren içinde önemli tatbikatlar yapılabilecek.

VR (sanal gerçeklik) ve AR (artırılmış gerçeklik) teknolojileri alanında yaşanan gelişmeler Metaverse fikrinin başta Meta olmak üzere çeşitli teknoloji şirketleri tarafından benimsenmesini sağladı. Öyle ki Meta artık gelecek planlarını bu meta evreni kurma planı üzerine kuruyor. Ancak bir dijital evren kurmak için harekete geçenler Silikon Vadisi şirketlerinden ibaret değil. Amerikan ordusu da çeşitli şekillerde kullanacağı bir meta evren yaratıyor. Hatta bunun için ilk adımlar atılmaya başlandı bile.

Metaverse

 

Bu hafta Amerikan ordusunda görevli iki askeri pilot, Berkut 540 jetleriyle havalanarak Kaliforniya çölü üzerinde yüksek irtifada uçuş yaptılar. Ancak bu uçuşları diğerlerinden ayıran önemli bir farklılık vardı. Çünkü her iki pilot da AR gözlükleri takıyordu. Bu AR gözlükler aracılığıyla sanki yanlarında bir tanker uçağı uçuyormuş gibi gözlüklerine görüntü yansıtıldı. Ardından uçaklardan biri bu sanal yakıt uçağına yanaşarak yakıt dolumu tatbikatını gerçekleştirdi. Böylece Amerikan ordusunun kendi Metaverse’ünü yaratması yolunda ilk adım atılmış oldu.

Çünkü bugün AR gözlüklerle havada yapılan bu tatbikat, yakında VR gözlüklerle tamamen sanal bir evren içinde de yapılabilir. Zaten Amerikan ordusunun uzun vadeli planı da bu. Meta bir evren kurulması önemli tatbikatların çok daha kolay ve detaylı bir şekilde yapılmasına imkan sağlayacak. Örneğin operasyon düzenlenecek bir şehir ilk olarak bu meta evrende yaratılıp, düzenlenecek operasyon gerçekçi lokasyonların içinde tatbik edilebilecek. Bu teknolojinin gerçeğe dönüşmesi Amerikan ordusuna sahada önemli bir üstünlük kazandırabilir.

Elon Musk Twitter için daha düşük bir teklif sunabilir