“Amblemi bırakmazlarsa Türkiye’yi bırakırlar”

Yayın tarihi: 17 Nisan 2022 Pazar 10:38 am - Güncelleme: 17 Nisan 2022 Pazar 10:38 am

AKP ve MHP’nin oyları ile TBMM’den geçen yeni seçim yasası ile birlikte partiler aldıkları oya göre milletvekili çıkarabilecek. Muhalefetin değişen yasaya karşı geliştireceği stratejiler ile partiler kendi amblemleri ile seçime girmeyebilir.

Cumhur İttifakı’nın Seçim Kanunu değiştirmesi le birlikte muhalefet partileri seçim için farklı stratejiler hazırlıyor. Seçim barajının aşılması dışında yeni sistemle partiler aldıkları oya göre milletvekili çıkarabilecek. Gazete Duvar’ın ‘Duvar Arkası’ bölümündeki kulis haberine göre; bu durumda yeni kurulan Gelecek ve DEVA partileri ile SAADET Partisi’nin belirlenecek bir partinin amblemi altında ortak listeyle Millet İttifakı içinde seçime girme önerisi konuşuluyor.

“KİM PARTİ LOGOSUNU BIRAKMAYI KABUL EDER?”

Mecliste anayasayı değiştirecek aritmetiği yakalamak için gerekirse bunun yapılması gerektiği savunuluyor. Birçok parti temsilcisi sahadan da bu yönde talepler geldiğine dikkat çekiyor ama burada yanıtlanması gereken bir soru olduğunu söylüyor: “Kim parti logosunu bırakmayı kabul eder?” Yeni kurulan partilerde, “İlk kez tartıya çıkacağız, o nedenle amblemi bırakamayız. Gücümüzü görmek isteriz” görüşü ağırlık taşıyor. Bu görüşe karşı ise, “Amblemi bırakmazlarsa Türkiye’yi bırakırlar. Bu durumda Millet İttifakı çoğunluğu sağlayamayabilir” değerlendirmeleri yapılıyor. İYİ Parti ve CHP ise seçime doğru il bazlı simülasyonlar yapılarak bu öneriyi değerlendirmenin daha doğru olacağını belirtirken, “Tüm seçenekleri konuşuruz, ama kesin olan bir şey var o da ittifak içinde üçüncü bir ittifak olacaksa buna 6’lı masa karar verecektir. Bu ayrışma değil, Meclis’te anayasayı değiştirecek çoğunluğu sağlamak için en doğru ittifak neyse onu kurmak için yapılacaktır” diyor.

 

CHP değişen Seçim Kanunu’na karşı 8 seçenek hazırladı