Ambalajlı su üretimi meclis gündeminde

Yayın tarihi: 30 Ocak 2019 Çarşamba 9:51 am - Güncelleme: 30 Ocak 2019 Çarşamba 9:51 am

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan ambalajlı su üretimi konusunda meclise sunduğu soru önergesini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istedi.

Tüm canlıların ihtiyacı olan suyun, ticari bir meta haline dönüştürülüp ambalajlanarak satılması hem çevresel açıdan, hem de insan sağlığına dönük taşıdığı riskler açısından yoğun tartışmalara konu olmaktadır. En son Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden akademisyenlerin, araştırma sonuçlarına dayanarak kaleme aldıkları “Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi” adlı makalelerinde, ambalajlı içme sularında ağır metallerin, baryum ve stronsiyum gibi elementlerin tespit edildiğini açıklamaları, durumun vahametini açıkça göstermektedir. Ülkemizde on milyar litrenin üzerinde bir ambalajlı su pazarı olduğu dikkate alındığında halk sağlığı açısından ne denli büyük bir riskle karşı karşıya olduğumuz görülebilir. Ancak bu konudaki araştırma sonuçları ne firmalarca ne de Sağlık Bakanlığı’nca kamuoyuyla paylaşılmaktadır.

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde :

1. Türkiye’de ambalajlı su piyasası miktar ve ciro olarak ne kadardır. Piyasada faaliyet gösteren kaç firma vardır? Bu firmaların isimleri nelerdir? Üretim yaptıkları yerler nerelerdir?

2. Bakanlığınız tarafından bu firmalara yönelik son beş yılda gerçekleştirilen denetimler sonucunda tespit edilen, insan sağlığına olumsuz etki yapan ürünleri üreten firmaların isimleri nelerdir?

3. Sağlık Bakanlığı’nın ambalajlı su üretimi yapan firmaları denetleme kriterleri nelerdir? Bu firmalar hangi periyodik zamanlarda denetlenmektedir?

4. Sağlık Bakanlığı, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen firmalar hakkında ne türden adli ve idari işleme başvurmaktadır?

5. Denetimi yapılan bu firmaların ürettikleri su içerisinde insan sağlığını olumsuz etkileyen hangi maddeler, ne düzeyde tespit edilmiştir?

6. Sağlık Bakanlığının yapılan araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşılmamasının sebebi nedir?

7. Ambalajlı su üretimi yapan firmaların analiz sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmamasının gerekçeleri nelerdir?

8. Sağlık Bakanlığı’nın ambalajlı su üretimi yapan firmalara yönelik rapor hazırlayan kurum, kuruluş ve kişiler üzerinde baskı uyguladığı iddiaları doğru mudur?

sorularının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını istedi.