Amazon yapay zeka ile tıp alanındaki önemli bir açığı giderecek

Yayın tarihi: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:40 pm - Güncelleme: 4 Aralık 2019 Çarşamba 1:40 pm

E-ticaret ve teknoloji devi Amazon, yeni geliştirdiği yapay zeka  yazılımla, doktorların hastaları ile arasında geçen diyaloğu anlayarak kayıt altına alabiliyor ve görüşmeyi metine çevirebiliyor.

Amazon yapay zeka ile tıp alanındaki önemli bir açığı giderecek. Tıbbi diyalogların metine çevrilebilmesi önemli bir gelişme çünkü bu sayede, hastalar ve doktorlar muayene hakkında detaylı kayıda sahip olabiliyor. İlaç yazılırken ve tedavi tavsiye edilirken bu kayıtlar büyük önem taşıyor.

Google, Microsoft, Amazon gibi devlerin yapay zekaları duydukları konuşmaları metine çevirmek konusunda çok başarılılar ancak tıbbi jargon başka bir uzmanlık alanı. Bugüne kadar yapay zeka tıbbi jargonu doğru anlamakta sorun yaşıyordu. Amazon nihayet bu sorunu aştığını ilan etmiş bulunuyor.

Bu önemli bir gelişme çünkü artık yapay zekanın tıbbi jargona hakim olması sayesinde, tıp eğitimi gibi zor alanlarda da yapay zekadan faydalanmak mümkün olacak.

Tıp öğrencilerini çalıştıracak gelişmiş yapay zeka uygulamaları sayesinde doktor yetiştirmek daha düşük maliyetli bir sürece dönüşebilecek. ABD’de tıp eğitiminin yüksek maliyetleri ve devletin sağlık sigorta sisteminin zayıf olması nedeniyle, tıbbi müdaheleler çok ağır maliyetler doğuruyor.

Yapay zekanın tıp jargonunu anlamasının bir diğer olumlu etkisi de doktorların epikiriz yazma külfetinin hafifleyecek olması. Hastaların öyküsünü ve şikayetlerini her muayeneden ve tedaviden sonra yazmak zorunda olan doktorlar için bu epikrizler büyük bir iş yükü oluşturuyordu.

Dubai polisi Tesla kamyonetlerini satın alacak

Bu da tedavilerin maliyetinin artmasına neden olan bir etken. AI sayesinde artık doktorlar el ile epikriz yazmak zorunda kalmayacak. Tüm hasta öyküsü ve doktorun tavsiyeleri, muayene sonuçları, teşhisleri yapay zeka tarafından otomatik olarak kayıt altına alınmış olacak.