Amasra’daki faciada hayatını kaybeden madencinin eşinden komisyona mesaj

Yayın tarihi: 12 Ocak 2023 Perşembe 2:21 pm - Güncelleme: 12 Ocak 2023 Perşembe 2:21 pm

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda Amasra maden faciasında hayatını kaybeden Sabri Akdere’nin eşi Berna Akdere’nin kendisine gönderdiği mesajı okudu.

Bartın’ın Amasra ilçesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında grizu patlaması sonucu 42 madencinin hayatını kaybettiği faciayı araştırmak için TBMM’de kurulan Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu dün toplandı. HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Amasra gibi diğer madenlerde de işçi sağlığı ve iş güvenliği problemleri olduğunu belirterek, “Karadon’da aşağı indiğimizde de yine benzer bir şekilde o madende de iş güvenliği ihlallerinin olduğunu gözlemledik. Ben, size başkanımız olarak sorayım; siz gözlemlediniz mi? Madene, Karadon’a inerken hangi ihlaller vardı; maden sahasında gözlemlendiğiniz ihlalleri bize söyler misiniz? Dolayısıyla bu konu, yani önümüzdeki iki hafta içinde hallolacak bir konu değil; uzatalım, gerekirse bir ay daha uzatalım. Madene inelim, bilgi ve belgeyi oturup çalışalım ve bu konudaki raporu ortaklaştıralım” diye konuştu.

Kemalbay, Amasra’daki işçi ailelerinin mağduriyetlerinin devam ettiğini ise Sabri Akdere’nin eşi Berna Akdere’nin kendisine gönderdiği mesaj ile anlattı. Kemalbay, Akdere’den gelen mesajı şöyle aktardı:

“SGK tarafından bizlere hem ölüm aylığı hem de gelir aylığı bağlandı. Kasım ayında çıkan torba yasada, talep etmeleri durumunda 65 yaş üstü anne babanın da maaşa bağlanabileceği bilgisini aldık. Fakat anne babaya bağlanacak olan maaş, benim ve çocuklarımın hakkında yüzde 25 kesinti yapılarak bağlanıyor. Benim ve çocuklarımın maaşının yüzde 25’inin kesilmesi durumunda maddi anlamda zorlanacağız. 42 ailenin içinde anne babası 65 yaş üstü olup maaş talebinde bulunacak olan kişi sayısı en fazla 5-6’dır. Maddi manevi, 2 küçük çocuğumla oldukça zor dönemden geçiyoruz. Kaybımız çok büyük, acımız çok büyük. Hayatımı sürdürmekte gerçekten zorlanıyorum. Anne babaya bağlanacak olan maaşın bizim hak sahipliğimizden düşmeden bağlanması hususunun değerlendirilmesi konusunda yardımlarınızı beklerim.”

Maden faciasının ardından Amasra Müesse Müdürlüğü’ne yeni atama