Alzheimerda erken teşhis umudu

Yayın tarihi: 4 Nisan 2022 Pazartesi 7:58 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2022 Pazartesi 7:58 pm

Yapılan bir bilimsel araştırma ile alzheimerda erken teşhis  umudu doğdu. Hastalık ile bağlantılı tespit edilen 42 yeni gen ile yeni tedaviler geliştirilebilecek ve yatkınlığı olanlar önceden tespit edilebilecek.

İngiltere dahil 8 ülkede yapılan kritik bir alzheimer araştırması genetik alanın önde gelen  Nature Genetics isimli akademik dergide  yayımlandı.

Araştırmada, alzheimerlı 111 bin 326 kişilik bir grup, genetik yapılarındaki farklılıkları araştırmak için 677 bin 663 sağlıklı bireyle karşılaştırıldı.

HASTALIĞA YAKALANMA RİSKİNİ ARTIRAN GENLER

Çalışmada, alzheimer hastalığına yakalanma riskinin artmasıyla ilişkili daha önce 42’si bilinmeyen 75 gen tanımladı.

Bulgular, iltihaplanma ve bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynayan bir protein olan TNF-alfa’nın alzheimerda rol oynadığını gösterdi.

Araştırmada ayrıca beyindeki toksik maddelerin yok edilmesinde sorumlu bağışıklık hücreleri olan Mikroglia’daki işlev bozukluğunun da hastalığın ilerlemesine katkıda bulunduğuna dair daha fazla kanıt elde edildi.

YENİ TEDAVİLER GELİŞTİRİLEBİLECEK

Elde edilen bulgular sayesinde, tespit edilen genlerin beyin hücrelerinin ölümünde nasıl rol oynadığına daha yakından bakılarak yeni tedaviler geliştirilebilecek.

Ayrıca genetik testler, alzheimer geliştirme riski en yüksek olan kişilerin semptomlar ortaya çıkmadan önce belirlemesine yardımcı olacak.

30 YILLIK ÇALIŞMANIN ZİRVESİ

Cardiff Üniversitesi bünyesindeki İngiltere Demans Araştırma Enstitüsünün Direktörü ve araştırmanın yazarlarından Profesör Julie Williams, “Bu alzheimer araştırması alanında bir dönüm noktası ve 30 yıllık çalışmanın zirvesi.” dedi.

Araştırmanın alzheimerı anlama, hastalığı geciktirme veya önleme hedeflerinde büyük bir adım olduğunu belirten Williams, şunları değerlendirmelerde bulundu.

“Bağışıklık sistemimizin bileşenlerinin hastalığın gelişiminde büyük rolü var. Örneğin, beyindeki Mikroglia olarak bilinen bağışıklık hücreleri, hasarlı dokuyu temizlemekten sorumlu ancak bazı insanlarda daha az etkili olabiliyor ve bu da hastalığının hızlanmasına yol açıyor. Sigara, egzersiz ve diyet gibi yaşam tarzı faktörleri de alzheimer gelişimini etkiliyor.”

Alzheimer hastasına işkence! Saçlarından tutup fırlattı