Alzheimer’a çare olabilir: ‘sanal teşhis’

Yayın tarihi: 22 Haziran 2019 Cumartesi 1:04 pm - Güncelleme: 25 Haziran 2019 Salı 1:45 pm

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi bilim insanları, akıllı telefon uygulaması aracılığıyla kullanılabilecek sanal gerçeklik gözlüğünün, Alzheimer hastalığının teşhisinde kullanılabileceğini öne sürdü.

The Brain dergisindeki araştırmaya göre kişilerin sanal gerçeklik gözlüğünde gösterilen bir dünyada teste tabi tutulmasıyla, hastalığın daha hızlı teşhis edilmesi planlanıyor. Araştırmacılar, sanal gerçeklik teknolojisinin yüksek standartlı bilişsel testlere göre çok daha etkin ve hızlı sonuç vereceğini savunuyor.

Alzheimer nasıl bir hastalık

Daima başlangıç bulgusu ve hastalık boyunca önde gelen bulgu unutkanlıktır. Kişi eşyalarını kaybeder, aynı şeyleri tekrar tekrar sorar, ocağın altını ya da kapıyı açık unutabilir. Sonraki dönemde bu belirtilere yeri, zamanı bilememe, kişileri tanıyamama, ev eşyalarını (telefon, televizyon kumandası vb) kullanamama eklenir. Daha sonra hasta saç tarama, diş fırçalama, banyo yapma, yemek yeme gibi temel günlük işlerini de yapamaz hale gelebilir.

Hastaların bir kısmında içe kapanma, şüphecilik, huzursuzluk gibi davranış sorunları da eklenebilir. Uyku düzeni, yemek yeme bozulabilir, banyo yapma istenmeyebilir ve hastalığın sonraki evrelerinde tabloya konuşma ve anlama bozuklukları, idrar ve dışkılamanın kontrol edilememesi ve hareket güçlükleri eklenir.

Yeni bazı yöntemler hızla gelişmekle birlikte, halen hastalığın tanısı klinik belirtiler ve demans nedeni olacak başka bir hastalığın olmadığının gösterilmesine dayanır. Bununla beraber yakın bir gelecekte şu an deneysel amaçlı kullanılmakta olan birçok tanı yöntemi, günlük kullanıma da girecek olup hastalar klinik belirtiler ortaya çıkmadan önce de tanınabilecektir.