Altına OPEC ve FED freni!

Yayın tarihi: 3 Nisan 2023 Pazartesi 10:58 am - Güncelleme: 3 Nisan 2023 Pazartesi 10:58 am

ABD’deki banka krizinden sonra FED’in fazi artışında frene basacağı yönündeki beklentiler geçtiğimiz hafta altın fiyatlarında yükselişe neden olmuştu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ülkelerinin petrol üretiminde düşüşe gideceklerini açıklamasının ardından piyasalarda FED’in yeniden faiz artırma politikası izleyeceği beklentilerini oluşturdu. Bu beklentiler altın fiyatlarında gerilemeye neden oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Umman, Kuveyt, Irak ve Cezayir, diğer OPEC ülkeleriyle birlikte 2023 sonuna kadar petrol üretimini azaltmak için harekete geçti.

BAE devlet ajansı WAM’a göre, BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Suhail Al Mazroui, ülkenin petrol üretimini 144 bin varil azaltacağını açıkladı. Umman Enerji Bakanlığı üretimi günlük 40 bin varil, Kuveyt Petrol Bakanlığı ise günlük 128 bin varil azaltacağını söyledi. Cezayir Petrol Bakanlığı üretimi 48 bin varil ve son olarak Irak Petrol Bakanlığı ise petrol üretimini 211 bin varil azaltma kararı aldı. Suudi devlet ajansı SPA daha önce Suudi Arabistan’ın petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacağını bildirmişti.

Döviz gözünü enflasyon verilerine dikti, yatay seyir devam ediyor

FED’DE FAİZ ARTIŞI BEKLENTİSİ

OPEC’ın petrol üretimi azaltma kararı sonrasında Piyasalarda FED’in faiz artırımı beklentileri yükseldi. Beklenmedik şekilde petrol üretiminde düşüşe giden OPEC, ABD dolarının güçlenmesine bunun yanında da altının gerilemesine neden oldu.

ALTIN DÜŞTÜ

Ons altın gün içinde en yüksek  bin 970 doları gördü. OPEC’ın petrol kararından sonra oluşan FED faiz artırımı beklentisi ons altını bin 951 dolara kadar çekti. Gram altın da ons altındaki düşüşten olumsuz etkilendi. Güne bin 214 lira seviyesinden başlayan altın bin 209 lira seviyesinden işlem görüyor..