Altın madeni için yüzlerce ağaç kesildi

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 11:20 am - Güncelleme: 17 Ağustos 2022 Çarşamba 11:20 am

Kütahya’da altın madeni için ağaç katliamı yaşandı. ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilişkin iptal davaları devam eden şirket Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle yüzlerce ağacı kesti.

Kütahya’nın Simav ilçesine bağlı Örencik köyünde açılması planlanan altın madeni sahasında ağaç kesimi başladı. ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilişkin iptal davaları devam ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle kesime başlayan şirketin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirtildi.

Türk, İngiliz, Kanadalı, Katarlı ve Yunan ortaklı Zenit Madencilik’in Simav’ın Örencik köyünde açmak isteği altın madeni sahasında her yıl 850 kilogram altın çıkarılması planlanıyor.

KÖYLÜLER DAVA AÇTI

Toprakları için alınan acele kamulaştırmanın iptali için dava açan köylüler ve çevreciler, açılacak siyanürlü altın madenin bölgeye yıkım getireceğini ve köylerini terk etmek zorunda kalacaklarını belirterek madene karşı çıkıyor.

Köylülerin madene karşı mücadelesi 2019 yılından bu yana devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED dosyasını 8 Ekim 2021 tarihinde onayladı ve 28 Ekim 2021’de de Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle köylülerin arazilerine acele kamulaştırılmasına karar verildi. Köylüler, bu kararların iptali için dava açtı.

ÇED raporunda toplamda 2 bin 560 ağaç keseceğini belirten şirket, 30 Haziran’da, ‘ÇED Olumlu’ ve kamulaştırma kararlarına ilişkin davalar devam ederken Orman İşletme Müdürlüğü ekibiyle birlikte köylülerin satmak istemediği arazilere giderek yaklaşık 9 bin ağacı kesmek için işaretledi ve yüzlerce ağaç kesildi. Şirket, kamulaştırma kararı köylülerce yargıya taşınmasına karşın 29 Temmuz’da arazilere beton döktü.

Köylüler kazandı! Mahkemeden maden sahasını genişletmek isteyen şirkete ret