Altın düştü, dolar uçtu… İşte piyasalarda son durum

Yayın tarihi: 5 Mart 2021 Cuma 12:29 pm - Güncelleme: 5 Mart 2021 Cuma 12:29 pm

Herkesin gözü kulağı dolar ve altın fiyatlarında. Gram altın güne 414 lira seviyesinden açılış yaptı. Dolar/TL de güne 7.50’nin üzerinde başladı.

Ekonomi yönetiminin değişmesinden sonra düşüşe geçen dolar kuru 6.90’a kadar çekildi. Ancak son dönemde yine yönünü yukarı çevirmiş durumda. Kur dün 7.59 seviyesine kadar çıktı.

Bu yükselişin en önemli sebebi ise ABD Hazine tahvili faizlerinde yaşanan artış. Faizler gece saatlerinde yüzde 1.5’i aşarken, dolar endeksi de üç ayın zirvesine çıktı.

Sözcü’de yer alan habere göre; Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan ve İstanbul Altın Rafinerisi Stratejisti Haluk İzzet Mutlu ABD tahvillerinde yaşanan yükselişi ve piyasaya etkilerini değerlendirdi.

TÖZGE: ENFLASYON BEKLENTİLERİNDEKİ YÜKSELİŞTEN KAYNAKLI

Dün Powell’ın yaptığı konuşmanın piyasalarda hayal kırıklığı yaratırken ABD 10 yıllıklarının tekrardan 1.50 seviyesi üzerine yükseldiğini belirten Ata Yatırım Direktörü Cem Tözge, “Powell önceki görüşlerinden farklı bir şey söylemese de, enflasyonun geçici olarak artacağını belirtmesi rahatsızlık yaratmış olabilir. ABD uzun vadeli tahvil faizlerindeki artış, enflasyon beklentilerindeki yükselişten kaynaklanıyor.” dedi.

“BİR DİĞER SEBEP BORÇLANMA İHTİYACI”

Bununla birlikte Fed, “enflasyon riski görmüyorum, faizi artırmayacağım” dese de piyasalarda algının bozulduğunu vurgulayan Tözge, “Öte yandan, mali teşvik paketlerinin Hazine üzerinde yaratacağı daha fazla borçlanma ihtiyacı da tahvil faizlerini yukarı çeken diğer bir sebep. 17 Mart FOMC bu bakımdan oldukça önemli hale gelmiş durumda. FED’in son tahvil faizi artışına önlem amaçlı bir takım ayarlamalar yapacağını düşünüyorum. Tahvil faizlerindeki yükseliş devam ettiği sürece riskli varlıklardan nakit varlıklara geçiş söz konusu oluyor ki, bu da doların global olarak değer kazanmasına yol açmakta.” açıklamasında bulundu.