Altın devinde 670 milyonluk miras kavgası

Yayın tarihi: 20 Haziran 2020 Cumartesi 2:02 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2020 Cumartesi 2:35 pm

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında yer alan İstanbul Altın Rafinerisi’nde  Ömer Halaç’ın vefatının ardından miras kavgası yaşanıyor.

18 milyar liralık cirosu ile Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşları arasında ilk 20’de yer alan altın devi İstanbul Altın Rafinerisi’nin hissedarı olan aile üyeleri arasında bir süredir miras kavgası yaşanıyor. 670 milyon liralık varlığa ilişkin kavganın tarafları, 2008’de ölen Ömer Halaç’ın eşi İlknur Halaç ile Halaç’ın kardeşi Özcan Halaç’tan oluşuyor. Üç çocuğu olan İlknur Halaç, yüzde 32 hisseye sahip oldukları şirket ile ilgili bilgi alamadıklarını iddia etti.

İlknur Halaç, sahip oldukları paya ilişkin haklarını da kullanamadıklarını söylüyor. Yüksek cirolu şirketin faaliyetlerini denetleyemediklerini öne süren İlknur Halaç, genel kurul ve yönetim kurulu kararlarının iptali için art arda davalar açtı.

Şirketin geleceğine ilişkin kritik önemdeki davalardan biri de ortaklığın giderilmesi için açıldı. Anılan davada, İlknur Halaç ve çocuklarının sahip oldukları hissenin değeri belirlenerek paylarının ödenmesi istendi. Şirket hesaplarının incelenmesi için de denetçi atanması talep edildi. Bakırköy Asliye Ticaret Mahkemesi, özel denetçi ataması yaptı. Atanan mali müşavir, şirket hesaplarına ilişkin hazırlayacağı raporu mahkemeye sunacak.

İCRA TAKİBİ BAŞLATMAKLA SUÇLANDI

Taraflar arasında, mal varlıklarına ilişkin açılan hukuk davaları yanı sıra, çok sayıda suç duyurusu şikâyeti de yapıldı. Yürütülen savcılık soruşturmalarından biri sonrası, şirketin hakim hissedarı Özcan Halaç ile eski çalışanı Ahmet Balcı hakkında, ‘nitelikli dolandırıcılık’, ‘resmi belgede sahtecilik’ ve ‘bedelsiz senedi işleme koyma’ suçlarından dava açıldı. Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada iki sanık, Ömer Halaç’ın sağken ödediği senetleri, eşi İlknur Halaç’a yönelik icraya koymakla suçlanıyor.

‘ASIL MAĞDUR BENİM’

Dava kapsamında savunmasını yapan Özcan Halaç, tahrifat yapılarak işleme konan senetler için “İlgim yok” dedi. Özcan Halaç savunmasında özetle “Mirasçıların mal varlığını azaltmak gibi bir niyetim olmadı. Ancak karşı tarafın bana kumpas kurması içinse bir çok sebep var. Asıl mağdur benim. Amaçları, bir gün de olsa bana ceza aldırıp, şirkete kayyum atatmak” dedi. Diğer sanık Ahmet Balcı ise suçlamaları kabul etti. Balcı, “İşten çıkarılmakla tehdit edildim. Senetlerin İlknur Halaç’a karşı kullanılacağını bilmiyordum” diye konuştu.