Döviz kuru altı ay sonra altı ay öncesine döndü

Yayın tarihi: 8 Haziran 2022 Çarşamba 9:25 am - Güncelleme: 8 Haziran 2022 Çarşamba 1:10 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aralık ayında yaptığı ‘4-5 aya toparlayacağız’  açıklamasının üzerinden 6 ay geçmesine rağmen döviz kuru yeniden tarihi zirvelere koşuyor.

Erdoğan, 3 Aralık 2021’de MYK’da “Altı aylık bir süreç öngörüyoruz. Zor olanı seçtik ama 4-5 aya toparlanacağız, 6 ay sonra ise meyvelerini yiyeceğiz. Vatandaş da bunu hissedecek. ” dedi. Fakat 6 ay sonra tam da bugün Erdoğan’ın bahsettiği süreç işlemedi. Döviz kuru 6 ay önceki zirveyi aşarak 17 TL’yi yeniden aştı. Erdoğan, 3 Aralık 2021’de yaptığı konuşmasında bulunduğu öngörülerde “Altı aylık bir süreç öngörüyoruz. Zor olanı seçtik ama 4-5 aya toparlanacağız, 6 ay sonra ise meyvelerini yiyeceğiz. Vatandaş da bunu hissedecek. Üretimle yabancı yatırımcıların dikkatini çekeceğiz. Çin böyle büyümüş. Biz onlardan daha avantajlıyız. Biz pazara daha yakınız.”

DOLAR VE EURO FIRLADI

Yılın başında 13,35 TL olan dolar kuru, bugün 17,15 lraiya kadar yükseldi. Euro ise 18,35 seviyesi görüldü. Ayrıca Dolar/TL paritesinde 1 liralık artış sonrası Kur Korumalı Mevduat’ın kamuya maliyeti 53 milyar lira olduğu da yeniden akıllara geldi.

Ekonomi politikalarına yönelik endişeler devam ederken dolar/TL 17 lirayı aşmasıyla  TL’nin mayıs başından beri kaydettiği değer kaybı yüzde 12’yi geçmiş oldu. Türkiye’nin beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı korumanın maliyetini gösteren CDS’ler 730 puanı aşarak rekor kırarken likiditenin çok düşük kaldığı Londra swap piyasasında haftalık TL faizi ise sert yükselişle Mayıs sonundaki yüzde 25’ten yüzde 120’ye çıktı.

Gram altın yükselişte! Güncel altın fiyatları

ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARI KURU YÜKSELTTİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ekonomi yönetimi düşük faizle üretim odaklı politikalara devam edeceklerini belirtirken piyasalar kamu kontrollü olarak niteledikleri kur politikasında döviz dengesinin orta ve uzun vadede nasıl sağlanacağına yönelik endişe duymaya devam ediyor.

Erdoğan, önceki akşam kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada fiyat istikrarı için “işimize gelen seviyedeki bir döviz kuruyla cari fazla artırarak” sağlamayı planladığını belirtti ve “Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam aksine biz faizi düşürmeye devam edeceğiz” dedi.

Dolar/TL, geçen ay başlayan ve TL’de yaklaşık yüzde 10 değer kaybı ile sonuçlanan sert yükselişin ardından 16.5 etrafında birkaç gün sakin seyir izledikten sonra yeniden yükselişe geçti.

ALTIN KRİTİK SEVİYEYİ AŞTI

Dolar/TL’nin yükselişinin hızlanması ile birlikte altının gramı da sabah saatlerinde kritik seviyeyi aştı.

Merkez Bankasının yüksek kur ve enflasyona rağmen düşük faiz politikasını koruyacağı beklentisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün yaptığı açıklamalarla kuvvetlendi. Erdoğan önceki gün, faizin üretim ve istihdamı engellediğini belirterek “Bu iktidar faizi artırmayacaktır, tam tersine faizi düşürmeye devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

1000 LİRANIN ÜSTÜNDE İŞLEM GÖRÜYOR

Dolar/TL, geçen ay başlayan ve TL’de yüzde 10 değer kaybı ile sonuçlanan sert yükselişin ardından 16,5 etrafında birkaç gün sakin seyir izledikten sonra yeniden yükselişe geçti. Erdoğan’ın konuşması sonrasında yükseliş hızlanırken Dolar/TL sabah saatlerinde 18,85 seviyelerinde, gram altın da 1000 TL’nin üzerinde işlem gördü.

ULUSLARARASI PİYASALARDA ALTIN FİYATLARI

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ise güne yatay bir seyir izleyerek başladı. Ons fiyatı 1847 dolardan işlem görürken altın vadeli işlemleri 1849 dolardan işlem gördü.

Kapalıçarşı’da gram altın sabah saatlerinde 1000 TL’den işlem gördü. Çeyrek altın 1636 TL alış ve 1657 TL satış, Cumhuriyet altını ise 6 bin 530 TL alış ve 6 bin 603 TL satış fiyatıyla işlem gördü.

ENAG enflasyonu yüzde 160’ın üzerinde açıkladı