“Altılı masada cumhurbaşkanı adayı konuşuldu mu?” sorusuna Kılıçdaroğlu’ndan çarpıcı yanıt

Yayın tarihi: 30 Haziran 2022 Perşembe 7:01 am - Güncelleme: 30 Haziran 2022 Perşembe 7:03 am

AKP’nin oyunun yüzde 30’un altına indiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Seçim ilk turda biter” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu ayrıca altılı masa toplantıları için “samimiyetle söyleyeyim, aday konuşmadık” dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, BirGün Yayın Koordinatörü Yaşar Aydın ile Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir’in sorularını yanıtladı. AKP’nin oylarının yüzde 30’un altına düştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanacağını iddia etti. Kılıçdaroğlu, ‘restorasyon dönemi’ diye isimlendirdiği seçim sonrası dönemin çok önemli olduğunu belirterek, ilk dönem için sembolik bir ismin aday gösterilmesinin söz konusu olmayacağını bildirdi.

Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’nu ağırlayan Türk Ocakları İstanbul şubesi görevden alındı

Kılıçdaroğlu verdiği röportajda şunları söyledi:

ALTILI MASA TEMEL SORUNLARI KONUŞUYOR

Altılı Masa’nın performansından memnunum. Altı liderin bir araya gelip Türkiye’nin temel sorunlarının çözülmesi konusunda ortak irade ortaya koyması ülke açısından da bizim açımızdan da çok önemli. Sağlıklı, tutarlı, kararlı, acele etmeden yolumuza devam ediyoruz. Altı lider de iyi bir şekilde çalışıyor. Komisyonlar da çalışıyor.

Oluşan iktifak içinde farklı düşünceler kuşkusuz var. Örneğin neoliberal politikalara karşıyız. Çünkü bu politikanın temel prensibi, “Altta kalanın canı çıksın” şeklinde. Oysa sosyal devlet altta kalanın da kurtulması demektir. Bunu da ifade ettik. CHP bu görüşünde ısrarlı. Aynı cümlelerle olmazsa bile benzer kaygılar tüm liderlerde var. Altılı masada da gelir dağılımının bozulmasının Türkiye için yarattığı riskler eleştiriliyor. Farklılıkları aşarız. Makul olan şey, herkesin kazandığı bir Türkiye’dir.

ADAY KONUŞMADIK

Şu kadarını söyleyebilirim ki Cumhurbaşkanı adayını altı lider belirleyecek. İçeriden dışarıdan bir yorum yapmak doğru olmaz. Bu soruya sadece ben muhatap olmuyorum, diğer siyasi liderler de oluyor. Kendi aramızda konuştuk, eğer öyle bir soru gelirse biz Cumhurbaşkanı adayımızın niteliklerini kamuoyuna açıklayacağımız metinler yazalım ve bunu tekrar edelim. Ben de dolayısıyla o metindeki cümleyi tekrarlayayım. Samimiyetle söyleyeyim, aday konuşmadık. Masada takvim de konuşulmadı. Çünkü biz önce, neyi nasıl yapacağımızı ve hedeflerimizi ortaya koymalıyız. Cumhurbaşkanı adayının bu hedefleri gerçekleşmek için çaba harcayacağını taahhüt ettik. Önce bunları bir bilmeliyiz. Bunlar üzerinde bir anlaşma sağlamalıyız. Bu anlaşmayı sağladıktan sonra diğer aşamaya geçebiliriz.

SEMBOLİK ADAY OLMAZ

Önemli bir dönemece giriyoruz. Hem seçim süreci hem sonrasını yönetecek kişi önemli. Seçilen adayın topluma güven vermesi, liderlerle uyumlu çalışması lazım. Öyle sembolik birini getiremezsiniz. Olamaz. Adayın, masanın almış olduğu kararları hayata geçirebilecek kararlılıkta olması, var olan güvenin asla sarsılmaması lazım. Devletin geleneklerini bilmesi lazım. Kendi egosunu yenmesi lazım. “Her şeyi ben bilirim. Yetkim var. Nereden çıktı bu parlamenter sistem?” dememesi lazım.

Kemal Kılıçdaroğlu: Senin görevin katilin sofrasına oturmak değil

YENİ İTTİFAK

HDP diğer sol partilerle bir araya geldi ve “Acaba başka bir ittifak kurulsa mı?” diye düşündüler. Bizim dışımızda başka bir ittifak da çıkabilir.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda biter. Sayın Temel Karamollaoğlu, “Yüzde 99,9” demiş ama yüzde 100 diyebiliriz. Umarım öyle olur. Bunun için iki adaylı bir seçim olacağını düşünüyorum. Parlamenter seçimde farklı ittifaklar olabilir. Var da zaten, HDP’nin bir ittifak arayışı, sol yapıların ittifak arayışı var. Ancak Cumhurbaşkanlığı’nın ortak bir adayının olması daha yerinde olur. Ortak adayın da demokrasiyi savunan bütün partilere güven vermesi gerekir.

AKP YÜZDE 30’UN ALTINDA​

AKP yüzde 30’un altında. Haziran sonunda tüm yoklamalarda CHP’nin AKP’yi geçeceğini göreceksiniz. Burada da hiçbir tereddüt yok. AKP’den ve MHP’den kopanlar CHP’ye üye oluyorsa bu önemli bir veridir. Kopuşlar başladı büyüyerek gidecek. Bizim söylediklerimiz yeteri kadar belli kesimlere ulaşmıyor bunu da kabul edelim. Televizyonlar mesela… Sürekli AKP’nin kanallarını izleyenler, dolayısıyla bir süre sonra hayatın gerçeği ile karşılaştığında onların doğru olmadığını görüyor zaten. O alanlara dönük çalışmamızı artırmalıyız. Erken seçim olabilir. Bu, ya Devlet Bahçeli’nin tercihi ya da ikisinin bir araya gelip aldığı bir karar olabilir.

Kılıçdaroğlu’nun ziyaret ettiği yurttaş evden çıkartıldı