Alternatif arayanlar için Kaspersky’dan öneri geldi: Hangi mesajlaşma uygulamaları tercih edilmeli?

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 11:04 am - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 11:09 am

Dünyanın en yaygın mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp’ın gizlilik sözleşmesi sonucu kullanıcılar alternatiflere yönelirken Kaspersky’dan da açıklama geldi. Açıklamada uçtan uca şifreleme kullanan mesajlaşma uygulamalarının nispeten daha güvenli olduğu belirtildi.

WhatsApp’ın zorunlu gizlilik güncellemesi son günlerin gündemi olurken Rus merkezli güvenlik şirketi Kaspersky’dan açıklama geldi. WhatsApp’ın güncellemesinin ardından alternatif arayan kullanıcılara önerilerde bulunulan açıklamada üçüncü taraf kaynaklardan mesajlaşma ve diğer uygulamaların indirilmemesi söylendi.

Kullanıcıların uygulamaların sözleşmelerini okumaları gerektiği belirtilen açıklamada hangi izinlerin talep edildiğinin önemli olduğu belirtildi.

Günümüzde çoğu mesajlaşma uygulamasının, mesaj gönderirken uçtan uca şifreleme kullandıkları için nispeten güvenli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“iOS sistemi, bu tür uygulamaları kullanmak için gerçekten oldukça güvenilir olsa da kullanıcıların mobil cihazlarına yönelik bir saldırı girişimiyle karşı karşıya kalma risklerinin olduğunu hatırlamakta da fayda var. Android’de yerleşik bir Erişilebilirlik Hizmeti olduğundan durum iOS’tan biraz daha farklıdır. Saldırganların, kullanıcı verilerini toplamak için bu hizmete ait özellikleri kullandıkları bilinen bir gerçek. Özellikle geçtiğimiz yıl Kaspersky bu standart işlev kullanılarak anlık mesajlaşma programlarından gelen ve giden mesajları toplayan stalkerware’ların varlığını tespit etmişti.”

“RESMİ UYGULAMALAR KULLANILMALI”

Kaspersky açıklamasında, kişisel verilerini korumak isteyen mobil cihaz kullanıcılarına uymaları gereken kurallar hakkında da bilgi verdi.

Buna göre kullanıcılara, üçüncü taraf kaynaklardan mesajlaşma ve diğer uygulamaların indirilmemesi, yalnızca resmi uygulama kullanımına özen gösterilmesi, mümkün olduğunca kullanıcı sözleşmelerinin okunması, uygulamanın geliştiricisinin kullanıcının kişisel verilerini üçüncü taraflarla paylaşabilecekleri konusunda açıkça uyardığı maddeler olup olmadığının kontrol edilmesi, arkadaşlardan gelse bile şüpheli bağlantılara tıklanmaması, mobil cihazlarda güvenlik çözümleri kullanımına özen gösterilmesi tavsiyeleri verildi.

Öte yandan indirilen uygulamaların hangi izinleri talep ettiğinin de önemli olduğu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiği bildirildi.