Altay tankının motorunu yapacaklardı! Güney Kore anlaşmayı bozdu iddiası

Yayın tarihi: 12 Kasım 2021 Cuma 8:41 am - Güncelleme: 12 Kasım 2021 Cuma 8:41 am

Türkiye’nin ürettiği ilk tank olacak Altay’ın motor ve şanzımanı konusunda Güney Kore ile imzalanan niyet beyanının ortak seri üretim planlarından hazır ürün tedariğine geçtiği ileri sürüldü.

Defense News’e konuşan Türk ve Güney Kore kaynakları, ortak üretim yerine Güney Kore’de üretilen parçaların Türkiye’ye gönderileceği iddiasında bulundu.

Yetkililer ayrıca, “ABD tarafından anlaşmayı engelleyebilecek bir müdahaleden endişe duyulduğunun” altını çizdi.

TÜRKİYE-GÜNEY KORE HATTINDA ABD ENGELİ

Euronews’te yer alan habere göre de; Ekim ayı sonunda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Güney Kore’ye resmi ziyarette bulunmuş ve savunma sanayinde iş birliğinin önemini vurgulanarak bunun çeşitli projelerle güçlenmesi beklentisi dile getirilmişti.

Bu kapsamda Güney Koreli şirketler Doosan ve S&T Dynamics’in Altay tankı için motor ve şanzıman tedarik edeceği bir niyet mektubu Türk BMC ile imzalandı. İlk etapta güç paketinin Türkiye’de ortak olarak üretilmesi ve Güney Kore’den Türkiye’ye teknik bilgi sağlanması hususunda anlaşıldı.

‘Üretim başlayacak’ denilmişti! Altay tankı 2021 programında yok

Yeni anlaşmaya göre ise, Güney Koreli şirketler güç paketini doğrudan tedarik edecek ve tankla entegrasyonunun yanı sıra takip eden test aşamasına yardımcı olacak.

ABD’nin Türkiye’yi F-35 savaş jeti programından çıkarmasının ardından ABD Temsilciler Meclisi üyeleri Biden yönetimini Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satmama konusunda bu ayın başında uyarmıştı.

İki NATO üyesi ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’leri satın alması ile son yıllarda çıkmaza girmişti.

31 Ekim’de Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi kapsamında, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Roma’da bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Biden’ın Erdoğan’a S-400 endişelerini ilettiği belirtildi.