Altan Tan: Türklerle Kürtlerin anlaşmasını küresel güçler istemedi

Yayın tarihi: 21 Ekim 2020 Çarşamba 2:00 pm - Güncelleme: 21 Ekim 2020 Çarşamba 2:01 pm

Eski HDP Milletvekili Altan Tan, ‘çözüm süreci’ ile ilgili, “Türkler ile Kürtlerin anlaşmasını Orta Doğu’da veya Kürt sorununun çözülmesini kendi inisiyatifleri dışında küresel güçler istemedi” dedi.

Son dönemde HDP’ye yönelik eleştiriyle gündeme gelen eski HDP Milletvekili Altan Tan, Okan Bayülgen’in sunduğu ‘Nokta’ programına konuk oldu.

Tan, “Türkler ile Kürtlerin anlaşmasını Orta Doğu’da veya Kürt sorununun çözülmesini kendi inisiyatifleri dışında küresel güçler istemedi. Açılım süreci de demokrasi hamlesi de bir süre sonra boşa çıkarıldı” diyen Tan, “Hükümete sorarsanız, diyor ki ‘PKK bozdu’ PKK’ya sorarsanız diyor ki, ‘Hükümet, devlet bozdu’ ama maalesef birileri el birliğiyle bu işi, o iklimi bozdu” diye konuştu.

“GÜLEN CEMAATİ DEVRE DIŞI KALDIĞI İÇİN HOŞLANMADI”

Bayülgen’in “O iklim ve bu görüşmeler içerisinde iki taraf mıydılar, başka taraf yok muydu” sorusuna Tan, şu yanıtı verdi:

“Görünüşte iki taraf var ama dışarıdan birçok el bu işe müdahale etti. Mesela İran başından itibaren bu işin olmasını istemedi. Türkler ile Kürtlerin anlaşmasını Orta Doğu’da veya Kürt sorununun çözülmesini kendi inisiyatifleri dışında küresel güçler istemedi. İçeride de Gülen Cemaati kendi devre dışı kaldığı için bundan hoşlanmadı, artık kendi adına mı hoşlanmadı, birileri adına mı hoşlanmadı o da ayrı bir tartışma konusu. Dolayısıyla bu iş el birliğiyle enfekte edildi, bozuldu.”