Altan Gördüm: Devlet ilk sanattan vazgeçiyor

Yayın tarihi: 2 Nisan 2021 Cuma 1:15 pm - Güncelleme: 2 Nisan 2021 Cuma 1:59 pm

Tiyatro sanatçısı Altan Gördüm, koronavirüs salgınında sanatçılara yeterli destek sağlanmadığını belirterek, yaşadıkları zorluklardan bahsetti, “Ölmediğimiz sürece bir şekilde sahnelerde olmanın yolunu bulacağız” dedi.

TELE1’de Zeynel Lüle’nin sunduğu ‘Gerçeğin İzinde’ programına konuk olan tiyatro sanatçısı Altan Gördüm, pandemide sanatçıları görmezden gelindiğini belirterek, sanat eğitimi için kurduğu ‘Akademi 35 Buçuk Sanat Evi’ne gelen öğrencilerin bir süre sonra maddi yetersizlikler nedeniyle eğitimine ara verdiğini açıkladı.

Gördüm, ” ‘Karnımız açken nasıl oyunculuk eğitimi alayım’ diyorlar, haklı insanlar. Çoğu eskiden kazandığı parayı kazanamıyor. Okulu da televizyondan kazandığımız paralardan yaptık. Yine ‘Sanata dair bir şey yapalım’ dedik. Para kazansak çok mutlu oluruz ama kazanmıyoruz. Öğrenciler için bir umut bu okul. Öğrenciden para kazanmıyoruz, kazanmayalım da zaten” dedi.

Pandemide tiyatronun çok zor durumda olduğunu belirten Gördüm, şöyle devam etti: “Çoğu tiyatronun geçmişe yönelik çok ciddi borçları var. Devlete çok büyük görev düşüyor ama biliyorsunuz bizim ülkemizde ilk vazgeçilen şey sanat. Tiyatro kurumlarını ticari işletme olarak değerlendiriliyor devlet. Devlet en azından kamusal alanlara yardımcı olmak zorundadır. Sosyal devlet olmanın amacı budur. Kriter şu, sanata ayrılan bütçelerin yüksek olduğu ülkeler gelişmiştir. Zengin olmak gelişmişlik göstergesi değildir. Sanata destek olmak zorundayız. Ama ben halkın aydınlanmasını istemiyorum diyorsa bu yolda devam edecekler. Özel tiyatro da kamuya dahildir, toplum için faaliyet gösteriyor. Kısa çalışma ödeneği bile bir lütuftu, o da kesildi artık.”

“ÇOK GÜZEL BİR OYUN YAPTIK, GURURUMUZLA BATTIK’…”

Pandemi şartlarında gerekli tedbirleri alarak çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Gördüm, şunları kaydetti: “Ben Ankara Sanat kökenliyim. Oranın bir salonu vardı. Salonu olması bazen insanın başına dert olabiliyor. Neden biliyor musunuz? Elinde bir salon var. Nisanda sezon bitiyor. Eylüle kadar 6 ay kirasını ödüyorsun. Rutkay abi şey derdi, ‘Çok güzel bir oyun yaptık, gururumuzla battık’ aynı bu durumdayız. İzin verildiği ölçüde belli sağlı koşullarında derslerimize devam ettik öğrencilerimizle. Ben kendimi şanslı kabul ediyorum ama bu şans bana gökten gelmedi. Bazen attığın tohumlar yeşeriyor ya, onun mutluluğu tarif edilecek şey değil. Hani el vermek var ya, senden bir şey öğreniyor ve yol gösteriyorsun ve bakıyorsun gidiyor yeni yollar açıyor kendine. Ölmediğimiz sürece bir şekilde sahnelerde olmanın yolunu bulacağız.”

AKADEMİ 35 BUÇUK NEDİR?

Akademi 35Buçuk, 2009 yılında Vahide Perçin, Altan Gördüm ve Tolga Örnek tarafından kurulan bir sanat evinin eğitim ayağını oluşturmaktadır. Akademi 35Buçuk’un amacı, teorik bilgileri, eğitmenlerin geniş tecrübelerinin aktarılacağı derslerde uygulamalarla pekiştirerek çok yönlü bir eğitim vermektir. Pek çok konunun işleneceği dersler, aylık seminerler ve atölyelerle de pekiştirilmektedir.

Orhan Aydın: Tıklım tıklım kongreler yapılıyorsa tiyatrolar da açılabilir – HAFTA SONU ANA HABER