Almanya’dan Türkiye’ye karşı tehdit gibi açıklama! KKTC’yi yok saydılar…

Yayın tarihi: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 5:34 pm - Güncelleme: 15 Temmuz 2019 Pazartesi 5:34 pm

 Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz’de uluslararası hukuka aykırı olarak, hem Türkiye’nin karasularında hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kara sularında doğalgaz arama faaliyetleri yürütmesi. ve uluslararası firmalara izinler vermesi bölgede krize sebep olmuştu. Kıbrıs Rum kesiminin arama faaliyetlerine  karşılık olarak Türkiye’de karasularında ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden aldığı izinle bölgeye arama ve sondaj gemilerini yollamıştı. Türkiye’nin Akdeniz’de yapmış olduğu bu hamle, Avrupa Birliği’nin en büyük üyesi Almanya’da da rahatsızlıklara sebep olduğu ortaya çıktı.

Alman hükümeti Doğu Akdeniz’de tırmanan doğalgaz arama krizinden Türkiye’nin sorumlu olduğu öne sürerek, “gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçın” çağrısı yaparken, Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise bir adım öteye giderek, “Türkiye’nin provokasyonları kabul edilemez” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, AB’nin tarafsız davranmadığını ifade ederek, “AB ülkeleri dayanışma adına tamamen Rum yanlısı bir tutum izliyor” demişti.

HANGİ YAPTIRIMLAR KONUŞULUYOR

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Rainer Breul, Alman hükümetinin haftalık olağan basın toplantısında gazetecilerin Doğu Akdeniz’de tırmanan doğalgaz krizi hakkındaki sorularını yanıtladı.

Alman medyasından S-400 yorumu: Geri dönüşü olmaz

Bölgedeki gelişmeleri değerlendiren Breul, “Türkiye’ye gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma, hukuka aykırı sondaj faaliyetleri yapmama çağrısı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözcü Yardımcısı Breul, Brüksel’deki Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi’nde konunun ele alınmakta olunduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Biz bu sorunun ancak diyalog ve uluslararası hukuk zemininde çözülebileceği görüşündeyiz, soruna taraf olan her ülke ne yapılması gerektiğini biliyor, özellikle Türkiye’ye uluslararası hukuk zeminine dönme çağrısı yapıyoruz.”

Sözcü Breul’un, uluslar arası hukuka uygun davranmayan Kıbrıs Rum kesimine ilişkin hiçbir söz etmemesi dikkat çekti.

Almanya’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Michael Roth ise Türkiye’nin “provokasyon” yaptığını iddia ederek, “Türkiye’nin provokasyonlarının AB için kabul edilemez” açıklaması yaptı.

Doğu Akdeniz’deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye’ye uygulanması düşünülen yaptırımların görüşüldüğü AB dışişleri bakanları toplantısına katılan Roth, “Kıbrıs’ın yanındayız” diyerek Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni yok saydı.

AB dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Doğu Akdeniz’deki gerilim hakkında bir açıklama yapması bekleniyor. Alman Bakan Roth, üzerinde mutabık kalınan metnin “dengeli bir dil” ile kaleme alındığını, “tüm seçeneklere açık kapı” bırakıldığını açıkladı.

Diplomatlar, üzerinde uzlaşı sağlanan metinin “zamanı geldiğinde” konuşulması gereken yaptırımları da kapsadığı bilgisini aktardı. Bu bağlamda gündemde olan yaptırımlar arasında Ankara ile üst düzey siyasi diyalog toplantılarının sınırlandırılması, katılım öncesi mali yardımların kesilmesi gibi adımlar yer alıyor.

MUHALEFET DAHA SERT TUTUM İSTİYOR

Alman muhalefet partileri ise Merkel hükümetinin Türkiye’ye karşı daha sert bir tutum sergilemesini istiyor. Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, Doğu Akdeniz’deki doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle AB’nin Türkiye’ye somut yaptırım uygulaması gerektiğini savundu.

“Türkiye’nin hukuka aykırı eylemlerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini” söyleyen Dağdelen, “milyonlar tutarındaki mali yardımlar ile Almanya Federal Hükümeti tarafından desteklenen Gümrük Birliği’nin genişletilmesi çalışmaları durdurulmalıdır” açıklamasını yaptı.