Almanya’dan kritik hamle: Suriyelileri Türkiye’ye yollamak istiyorlar

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2024 Perşembe 6:41 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2024 Perşembe 6:43 pm

TELE1 Almanya Temsilcisi Mehmet Tanlı, yayımlanan bir röportaj üzerine Almanya‘nın Suriyelileri Türkiye’ye göndermek istediğini anlattı.

Türkiye’de son dönemde yaşanan mülteci karşıtı eylemlerin ardından AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esad ile yumuşama dönemine girmesi gündemdeki yerini koruyor.

Sık sık sığınmacıların ülkesine gönderilmesi gündeme taşınırken TELE1’de Gün Ortası programına katılan TELE1 Almanya temsilcisi Mehmet Tanlı dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Tanlı, Almanya’da Yüksek İdare Mahkemesi’nin bir Suriyelinin oturum başvurusunu kabul etmediğini ve mahkemenin Suriye’nin güvenli bir ülke olduğunu belirttiğini anlattı.

Tanlı, 8 Avrupa ülkesinin Dışişleri Bakanı’nın Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşmek istediğini vurgulayarak Avrupa’da artık sığınmacı sorununa ilişkin yeni adımlar atıldığına dikkat çekti.

Almanya’nın önde gelen gazetelerinden olan Bild Gazetesi’nin bir röportajından da bahseden Tanlı, Esad ile anlaşılamadığı takdirde Suriyelilerin Türkiye’ye gönderilmesinin de planlandığını belirtti.

Suriyeliler için yeni karar: Evde yoklama

“8 AVRUPA ÜLKESİNİN DIŞİŞLERİ BAKANI ESAD İLE GÖRÜŞMEK İSTİYOR”

Tanlı’nın açıklaması şöyle:

“Almanya’da Yüksek İdare Mahkemesi ‘Suriye artık güvenli ülke’ dedi. Suriyelilerin siyasi korunma talebini reddediyor ve yüz binlerce Suriyelinin Almanya’dan geri gönderilmesinin yolu böylece açılabilir bir altyapı hazırlanabilir. Bu kararı Yüksek İdari Mahkemesi aldı. Bu karar oradan çıktı. Bir Suriyeli oturum alamayan bir Suriyeli mülteci mahkemeye müracaat ediyor. Oturum almak istediğini söylüyor. Mahkeme bu kişinin daha önce Türkiye’den de buraya Almanya’ya insan kaçırdığı tespit ettiği için ve sicili bozuk olduğu için dosyası olduğu için ‘Biz seni burada tutamayız, sana oturum veremeyiz. Hem bu işlediğin suçtan dolayı hem de artık Suriye güvenli bir ülke. Çok büyük bölümünde çatışma yok. Esad koltuğunda oturuyor. Biz yani size burada bakmak zorunda değiliz’ gibisinden bir karar çıkardı. Tabii kitlesel geri yollamaların önünü açar mı? 8 Avrupa Birliği ülkesinin Dışişleri Bakanı Esad’la görüşmek istiyorlar. O görüşmelerden sonra kitlesel geri göndermeler olabilir. Ama bu karar da Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı da çok çok önemli. Birçok nedeni var tabii politik nedenleri de var. Almanya’da AFD denen bir ırkçı parti var. Evet bu partinin oyları hayli yükseldi yani Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ikinci büyük parti oldu sosyal demokratları geçti, yeşilleri geçti. Toplumdan gelen büyük bir baskı var. Burada 1.2 milyon Suriyeli yaşıyor. Avusturya, İtalya, Yunanistan, Çekya, Slovakya, Hırvatistan, Slovenya ve Güney Kıbrıs’ın Dışişleri Bakanları biz artık Suriye politikamızı A’dan Z’ye değiştirmemiz gerekir diyor.

“SURİYELİLERİ TÜRKİYE’YE GÖNDERMEK İSTİYORLAR”

Bild gazetesinde röportajda daha dün çıktı. Türkiye’ye de geri yollamak istiyorlar. Suriyelileri Türkiye’ye de yollamak istiyorlar. Eğer Suriye almazsa Cumhurbaşkanı Rsad’la anlaşamazlarsa bir türlü para yardımı yapalım. Suriye’nin komşu ülkelerini yollayalım diyorlar ve bu Bild gazetesinin dünkü röportajında yazıyor. Yani siz Türkiye’den mültecilerin bir kısmını geri yollamak istiyorsunuz ama yeni mülteciler de gelebilir.”

‘Okul krizine’ Almanya da dahil oldu: Türk öğrenciler kabul edilmeyecek

Mehmet Tanlı, suriyeliler

TELE1 Almanya Temsilcisi Mehmet Tanlı, yayımlanan bir röportaj üzerine Almanya’nın Suriyelileri Türkiye’ye göndermek istediğini anlattı.

Kaynak: HABER MERKEZİ