Almanya’dan flaş Diyanet kararı: ‘Erdoğan’a bağlı’ diyerek iptal ettiler

Yayın tarihi: 1 Mayıs 2020 Cuma 8:10 am - Güncelleme: 1 Mayıs 2020 Cuma 8:10 am

Almanya’da Hessen eyaletinde Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği’nin (DİTİB) elindeki din dersi yetkisi Diyanet’in Erdoğan’a bağlı olduğu gerekçesiyle alındı.

Almanya’da yaklaşık 300 bin Türk’ün yaşadığı Hessen Eyaleti, ilk öğretimdeki 3 bin 300 Türk çocuğu ile yüksek öğretimdeki Müslüman öğrencilere verilen İslam Din Dersleri’ni DİTİB’in elinden aldı.

Eyalet Kültür Bakanı Prof. Dr. R. Alexander Lorz başkanlığında, İslam din bilimcisi Prof. Dr. Mathias Rohe, Türkolog Dr. Günter Seufert ve anayasa hukukçusu Prof. Dr. Josef Isensee’nin katılımıyla yapılan inceleme sonucunda, “Tek yanlı“ karar açıklandı. Bu kararın, kısa sürede tüm Almanya’ya yayılması ve yüzbinlerce Türk’ü etkilemesi bekleniyor.

“Diyanet İşleri pozitif bilimlerde ne kadar yetersiz olduğunu açığa çıkardı”

“TÜRK HÜKÜMETİNE BAĞLI”

Açıklamada, “2012 yılında DİTİB- Hessen teşkilatı ile başlatılan, din derslerinin verilmesini uygulamasının sona erdirildiğini. Artık DİTİB’le çalışılmayacağını, bunun da tek yanlı bir eyalet hükümeti kararı olduğu“ denilirken, gerekçe olarak, “Türk hükümetinden temel olarak bağımsız hareket etmediği yönündeki“ şüpheler gösterildi.

DİTİB’in yeni Hessen yönetiminin, önceki yıllarda sorumsuzca yaptığı tüzük değişikliğinin Eyalet Hükümeti‘nin bu yöndeki karar almasında etkili olduğu belirtiliyor. Hessen DİTİB, daha önce çeşitli cemaatlerle anlaşıp din dersi yetkisi almıştı. Ancak 2015’ten sonraki DİTİB yönetimi, gereksiz ve aşırı değişiklik hırslarıyla bu sonucu hazırlamış oldu.

“Diyanet işleri başkanına değil insanların ‘Yaşam biçimi’ne saldırı var” – 18 Dakika

“KISA VADEDE DÜZELEMEZLER”

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre, Eyalet Kültür Bakanlığı’nın açıklamasında, yenilenen bilirkişi raporunda, DİTİB’in gerekli kriterleri yerine getiremediğinin görüldüğü, bu durumun kısa vadede değişmesinin mümkün olmadığı, özellikle Türkiye’den bağımsız olmadığının saptandığı belirtildi.

Önceki gün basın toplantısı yapan Bakan Lorz, “Bilirkişi Isensee’nin raporuna göre, DİTİB’in üzerinde Türk hükümetinin yoğun, rahatlıkla görülebilen etkisi var ve bağımsızlığı çok az” dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın nefret söylemine sahip çıkan Erdoğan daha önce bakın ne demişti

“DİTİB, DİYANETE; O DA ERDOĞAN’A BAĞLI”

Bilirkişi Isensee ise, yapılan geniş çaplı incelemede DİTİB’in din dersi için kriterleri yerine getiremediğini belirtti.

Isensee, “DİTİB, Türkiye’deki Diyanet’ten gelen talimatları uygulayan son bağlantı noktasıdır. Diyanet de doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı. Böylece, bağımsız bir kurum olarak hareket edebilmesi için asgari bir yeterliliğe dahi sahip değiller. Tüzüklerinde ve yönetmeliklerinde son yıllarda yaptıkları çeşitli değişikler, bu bağlılığı ortadan kaldırmıyor. DİTİB’in devlet bağımlılığı çok fazla“ diye konuştu.

“Arap gericiliğini İslam diye dayatan Diyanet ile karşı karşıyayız!”

İTİRAZ HAKKI BULUNUYOR

DİTİB’in bu karara yasal olarak itiraz hakkı bulunuyor. Buna göre DİTİB, 2021/2022 öğretim yılından itibaren ders veremeyecek. Eyalette 56 ilkokulda, 12 ayrı orta ve liselerde verilen din dersleri ise “İslam dersi“ adı altında, Almanya’nın yetiştirdiği öğretmenler tarafından verilecek. Ahmediye Cemaati ise ders vermeye devam edecek.

Ayrıca, öğrenciler gelecek yıldan itibaren seçmeli ‘İslam dersi’ne girebilecek ancak çoğunlukla Almanya’nın yetiştirdiği din dersi öğretmenleri ders verecek. Böylece, Almanya istediği gibi “Alman İslamını“ yerleştirmiş olacak.

Diyanet virüsün sorumlusunu ‘buldu’: LGTBİ+ ve evlilik dışı ilişkiler…