Almanya’da Merkel dönemi tamamen sona erdi

Yayın tarihi: 24 Kasım 2021 Çarşamba 5:49 pm - Güncelleme: 24 Kasım 2021 Çarşamba 5:53 pm

Almanya’da sosyal Demokrat Parti, Hür Demokrat Parti ve Yeşiller’in koalisyon görüşmeleri sonuçlandı. 3 parti koalisyon protokolünü duyurdu ve Almanya’da Merkel dönemi resmen bitmiş oldu.

Almanya’da Eylül ayında yapılan federal seçimlerin ardından yaklaşık iki aydır süren görüşmeler devam ediyordu. Almanya bugün koalisyon anlaşması duyurdu.

Merkez sol Sosyal Demokrat Parti’nin adayı Olaf Scholz, 16 yıldır Almanya’yı yöneten Angela Merkel’in yerini alarak Almanya’nın bir sonraki başbakanı olacak. Çarşamba öğleden sonra açıklanan ve şimdi farklı partiler tarafından oylanacak olan anlaşmaya göre, Hür Demokrat Parti’nin başkanı Christian Lindner bir sonraki maliye bakanı olacak.

Yeşiller Partisi’nin eş liderleri Annalena Baerbock ve Robert Habeck, sırasıyla dışişleri bakanı, ekonomi ve iklim bakanı rollerini üstlenmeye hazırlanıyorlar.

Taslak koalisyon anlaşması, 2022′nin sonuna kadar bir iklim koruma programı benimseme planları, güneş enerjisi için tüm uygun çatıları kullanma ve enerji ağının genişlemesini yeni bir yenilenebilir hedefle uyumlu hale getirme niyeti de dahil olmak üzere çok çeşitli iklim politikalarını kapsıyor.

İttifak, partilerin geleneksel renklerine atıfta bulunarak bir “trafik ışığı” koalisyonu olarak tanımlanıyor. Scholz önümüzdeki ayın başlarında şansölye olarak yemin edecek.

Olaf Scholz